Черкаська обл. м. Умань вул. Незалежності 1 тел. 04744 5-27-49 E-mail: centrallibrary19@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022528305437

вівторок, 10 вересня 2024 р.

 

Творив, щоб усіх нас чарувати

     Олександр Довженко… Талановитий, харизматичний,натхненний, готовий у будь-яку мить до активної дії, до творчості…

     Добрий, легкий у спілкуванні, цікавий і приємний співбесідник, який лише своєю присутністю робив людей кращими, не допускав бруду в думках і словах…

     Художник і письменник, захоплений красою й гармонією у житті, вражаючий широтою думки…

     Вимогливий і невтомний режисер із залізною силою волі, фільми якого стали новим словом у світовій кінематографії, а кінострічка «Земля» увійшла до десятки найкращих фільмів усіх часів і народів…

     10 вересня виповнюється 130 років від дня народження Олександра Довженка (1894–1956) – українського письменника, кінорежисера, кінодраматурга, художника, актора, поета і публіциста.

     Все полум’яне життя митця було присвячено Україні. О. Довженко говорив: «Особисте моє життя має сенс остільки, оскільки воно спрямоване на служіння народові» («Щоденник»).

     Тільки у наші часи починаємо розуміти, чому в житті Довженка було стільки крутих поворотів.

     Його позбавили кіномистецтва. Сталіну непокірні митці були не потрібні. Всесвітньовідомому режисеру не дозволяли знімати.  В щоденнику він записав, що не зняв жодної картини, як хотілось; що всі його кіно-твори скалічено; що  йому багато за що соромно: «Сталін не любив мої фільми і завжди вказував, що переробити. А це вже не мої картини». За недовгий вік він був педагогом, дипломатом, художником, кінорежисером, знову педагогом, письменником… І в кожній галузі був особливим,неповторним. І кожен раз влада намагалась його зламати, калічила його твори.

     Він був ГЕНІЄМ, якому раз у раз перебивали крила, не даючи долетіти до вершини.

     З нагоди ювілею митця читальна зала нашої бібліотеки пропонує Вашій увазі книжковий перегляд «Творив, щоб усіх нас чарувати».





 

ВЕЧІР У БІБЛІОТЕЦІ

     «Філософія України у творчості Анатолія Карасевича» - така назва творчої зустрічі, що відбулася в нашій бібліотеці, сповненої патріотичним настроєм та сильною енергією українців.

     Анатолій Олександрович поділився з аудиторією своєю різнобічною творчістю, яка плекає у собі глибоку філософію, любов до України, до українського народу, до його історії та ненависть до ворогів.

     Вірші Анатолія Карасевича присвячені Україні, пронизані патріотизмом, вірою в перемогу та краще майбутнє України. Ми  - сильний народ і все зможемо подолати.

     У виконанні артистів Мілеї та Тіраса прозвучали їх авторські пісні, зміцнивши нашу віру та патріотичний дух, зарядили нас енергією та силою пережити ці важкі часи.

     Від виконання чарівними панянками із клубу «Світлиця», що діє при нашій бібліотеці . українських пісень ми отримали естетичну насолоду та позитивні емоції.

     У виконанні Володимира Батенка та Анатолія Чернія прозвучали зворушливі та водночас оптимістичні пісні на слова Анатолія Карасевича «Журавлі» та «Слава Україні!», що не залишили байдужими нашу аудиторію.

     Протягом нашого заходу відбувався збір на авто для воїнів ЗСУ. Адже завдяки їх мужності та героїзму ми мали можливість провести  такий чудовий вечір.

     Дякуємо мистецькому простору Майстерня Митців та УМАНСЬКИЙ МІСЬКИЙ БУДИНОК КУЛЬТУРИ за допомогу у проведенні  вечора.







субота, 7 вересня 2024 р.

 

 Автор сонячно-іскристої «Енеїди

Будеш, батьку, панувати,

Поки живуть люди;

Поки сонце з неба сяє,

Тебе не забудуть!

Т. Г. Шевченко "На вічну пам'ять Котляревському"

     9 вересня, 255 років тому, народився видатний український письменник ,поет, драматург, перекладач, фундатор нової української літератури, просвітник, громадський і культурний діяч Іван Котляревський.

     І. П. Котляревський увійшов в історію передусім як засновник сучасної української літератури. Також письменник здійснив найбільший внесок у формуванні сучасної української літературної мови – його знаменита поема «Енеїда» була першим твором, написаним на основі живого усного мовлення народу. У час, коли староукраїнська писемність занепадала, новаторство Котляревського заклало початок нового етапу літературного процесу.

     На абонементі нашої бібліотеки експонується літературний куточок «Автор сонячно-іскристої «Енеїди», де зібрані матеріали про життя та творчість класика нової української літератури.

     Бібліограф бібліотеки провела з користувачами абонементу інформаційний огляд  «Батько української літератури», зазначивши, що І. Котляревський своєю "Енеїдою" об'єднав українське слово і світову культуру. Велика заслуга І. П.Котляревського в тому, що, взявши все найкраще з книжної мови, він поєднав це з багатством народної мови.

     Ще за роки життя письменника його п’єси ставили кращі театри України, а слава про нього ішла світом.

     Твори І. Котляревського довели, що українська мова є, вона жива й неповторна і має право на функціонування.













вівторок, 3 вересня 2024 р.

 

І доля, як зоря

     З ювілеєм зрілості і мудрості, з 85-річчям, вітаємо  високоповажну Валентину Андріївну Козицьку!

     85 років – прекрасний ювілей, який знаменує мудрість, життєвий досвід та цінні знання.

     Життєвий шлях заслуженої журналістки України Валентини Козицької є прикладом людини, що уособлює в собі такі риси як патріотизм, відданість і чесність у служінні своєму народові, для якої найвищим покликанням є готовність відстоювати інтереси жителів нашого міста.  Тому пані Валентина -  взірець для наслідування молодим поколінням уманської громади.

     Роботі в журналістиці Валентина Андріївна  віддала 59 років свого життя, із них 24 — очолювала газету «Уманська зоря». Працювала на посадах коректора, випускової, завідувачки відділу, відповідального секретаря, заступника редактора та головного редактора.

     Жанрова палітра заслуженої журналістки України досить різноманітна: репортажі, інтерв'ю, замальовки, усмішки, фейлетони, статті, оповідання на теми моралі, передмови до збірок поетів Уманщини, дослідження історії краю, розповіді про героїчні і трагічні події, пов'язані з боротьбою українського народу за свою свободу й незалежність.

     До Вашої уваги озвучена виставка «І доля, як зоря», створена працівниками нашої бібліотеки , до ювілею цієї видатної жінки.

https://youtu.be/Y7nkjiGAv1k