Черкаська обл. м. Умань вул. Незалежності 1 тел. 04744 5-27-49 E-mail: centrallibrary19@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022528305437

четвер, 7 квітня 2016 р.

Вода - безцінний дар

Вода – безцінний дар нашої планети, все живе без неї приречене на загибель. Навіть організм людини на 60 – 70 % складається з води. Мудрі  кажуть, що вода – основа життя, а чиста вода – основа здоровя.
  Однак екологічно непродумане ведення господарської діяльності призводить до забруднення водоймищ стічними водами та наносить їм непоправної шкоди. Водний дефіцит відчувають 250 млн. людей у 26 країнах світу, 1,1 млрд. людей не мають доступу до безпечної питної води. Екологи прогнозують, що до 2025 року 2 млрд. людей житимуть у регіонах з абсолютним дефіцитом води. У звязку з цим, багато міжнародних організацій, фондів, органів влади бють тривогу і шукають шляхи вирішення проблеми.
   В Україні була розроблена Загальнодержавна  цільова програма «Питна вода України» на 2011 – 2020 рр., а також Обласна програма "Питна вода Черкащини" на 2006-2020 рр., які спрямовані на забезпечення населення якісною питною водою в достатній кількості.
 Прогресуюче погіршення стану існуючих очисних споруд, відсутність достатньої кількості хлору для знезараження господарсько-побутових стічних вод призводить до значного погіршення бактеріального навантаження на поверхні водоймищ.
     Основними джерелами водопостачання в Черкаській області є Кременчуцьке водосховище, річки Гнилий Тікич, Рось та підземні водозабори. У цих водоймищах виявлено вміст важких металів, пестицидів, нафтових відходів та інших забруднюючих речовин.
         Неякісна вода є однією з причин таких захворювань як виразка шлунку, жовчнокам’яна хвороба, захворювання органів дихання.
     Вирішити цю проблему можна лише будівництвом очисних споруд та систем зворотного водопостачання, що стримується через відсутність коштів.
        Працівники Уманської центральної бібліотеки для дорослих підготували озвучену книжкову виставку «Якісна вода – здорове життя»  з метою привернення уваги читачів до цієї гострої проблеми. Адже більшість водойм деградує через невміле і недбале їх використання, що перевищує здатність річок до самоочищення. І саме навесні, коли більшість українців полюбляють відпочивати неподалік водоймі, хотілося б нагадати про бережливе ставлення до води - живильного і цілющого скарбу нашої планети.



Немає коментарів:

Дописати коментар