Черкаська обл. м. Умань вул. Незалежності 1 тел. 04744 5-27-49 E-mail: centrallibrary19@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022528305437

середу, 10 грудня 2014 р.

СНІД - глобальна проблема нашого часу

Синдром набутого імунодефіциту (СНІД) - особливо небезпечна інфекційна хвороба, що викликається вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ). Масове розповсюдження цієї хвороби в усьому світі та в Україні створює загрозу особистій, громадській та державній безпеці, спричиняє важкі соціально-економічні та демографічні наслідки, що зумовлює необхідність вжиття спеціальних заходів щодо захисту прав і законних інтересів громадян та суспільства.

Україна за темпами розповсюдження ВІЛ-інфекції/СНІДу займає одне з перших місць в Східноєвропейському регіоні. Перші випадки ВІЛ-інфікування серед громадян України були зареєстровані в 1987 році. Протягом наступних семи років спостерігалось повільне розповсюдження цього захворювання - від шести до сорока нових випадків щорічно.


Щоб зупинити поширення ВІЛ в Україні необхідно доносити інформацію до широких мас населення, особливо серед молоді.
Тому в читальному залі Уманської центральної бібліотеки для дорослих пройшов захід «СНІД – глобальна проблема нашого часу». Були запрошені 32 студенти Агротехнічного коледжу та всі бажаючі. Всього було 48 присутніх.
Захід був надзвичайно пізнавальний як для молоді так і людей старшого віку. Працівники читального залу підготували фільм «СНІД», який був змонтований з фрагментів документальних відео із сучасною статистикою в Україні, Черкаській області та місті Умань, та підбірки із фільму «Джиа» про наркозалежну дівчину, яка померла від СНІДу.
На зустріч було запрошено фахівця з проблем наркоманії та поширеності ВІЛ у місті Умані. Ця людина змогла перебороти наркотичну залежність і вже сім років допомагає іншим. Тому підліткам  спілкування з нашим гостем було дуже цікавим. Вони задавали питання і отримували багато корисної інформації. Фахівець розповів про причини необдуманих вчинків підлітків та шляхи вирішення проблем з якими зустрічається людина на порозі юності. Адже часто пошук сенсу життя, бажання бути лідером, прагнення до визнання і самореалізації призводить до тяжких наслідків. Він порекомендував куди можна анонімно звернутись, якщо є така потреба перевірити стан свого здоровя і застеріг від необдуманих кроків. На живому прикладі підлітки побачили до чого може призвести необережне ставлення до свого здоров’я.
Бібліотекар прокоментувала підготовлену книжкову виставку, деякі публікації зацікавили студентів і вони вирішили їх самостійно переглянути.

Наприкінці зустрічі прозвучала одна з пісень у виконанні Фредді Мерк'юрі.
Внаслідок проведеного масового заходу студенти знають різницю між поняттями ВІЛ і СНІД , шляхи передачі інфекції, стадії хвороби, про профілактику ВІЛ/СНІДу. Бібліотека ж отримала нових читачів, залучилася співпрацею з реабілітаційним центром «Воля», з медпрацівниками кабінету «Довіра», продовжує співпрацю з викладачами Агротехнічного коледжу, які завжди з радістю відвідують зі своїми студентами наші заходи.



Немає коментарів:

Дописати коментар