Черкаська обл. м. Умань вул. Незалежності 1 тел. 04744 5-27-49 E-mail: centrallibrary19@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022528305437

субота, 7 вересня 2024 р.

 

 Автор сонячно-іскристої «Енеїди

Будеш, батьку, панувати,

Поки живуть люди;

Поки сонце з неба сяє,

Тебе не забудуть!

Т. Г. Шевченко "На вічну пам'ять Котляревському"

     9 вересня, 255 років тому, народився видатний український письменник ,поет, драматург, перекладач, фундатор нової української літератури, просвітник, громадський і культурний діяч Іван Котляревський.

     І. П. Котляревський увійшов в історію передусім як засновник сучасної української літератури. Також письменник здійснив найбільший внесок у формуванні сучасної української літературної мови – його знаменита поема «Енеїда» була першим твором, написаним на основі живого усного мовлення народу. У час, коли староукраїнська писемність занепадала, новаторство Котляревського заклало початок нового етапу літературного процесу.

     На абонементі нашої бібліотеки експонується літературний куточок «Автор сонячно-іскристої «Енеїди», де зібрані матеріали про життя та творчість класика нової української літератури.

     Бібліограф бібліотеки провела з користувачами абонементу інформаційний огляд  «Батько української літератури», зазначивши, що І. Котляревський своєю "Енеїдою" об'єднав українське слово і світову культуру. Велика заслуга І. П.Котляревського в тому, що, взявши все найкраще з книжної мови, він поєднав це з багатством народної мови.

     Ще за роки життя письменника його п’єси ставили кращі театри України, а слава про нього ішла світом.

     Твори І. Котляревського довели, що українська мова є, вона жива й неповторна і має право на функціонування.













Немає коментарів:

Дописати коментар