Черкаська обл. м. Умань вул. Незалежності 1 тел. 04744 5-27-49 E-mail: centrallibrary19@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022528305437

субота, 31 серпня 2024 р.

 





Знання відкриває стежку у майбутнє

 

     Цьогоріч шкільна спільнота розпочинає свою освітню діяльність з другого вересня. Війна росії проти України перекреслила багато важливих урочистостей і планів для людей, та незважаючи на це, життя триває.  День знань в Україні це особлива подія! Перший дзвінок і початок нового навчального року - це свято здобувачів освіти, вчителів, батьків, яке якимось неймовірним дивом об’єднує всі покоління. 

    Книгозбірні міста не стоять осторонь і навчальний рік в бібліотеці відкривають по - особливому.  Так, зокрема,центральна бібліотека для дорослих підготувала експрес-виставку «Знання відкриває стежку у майбутнє». На якій представлені книги, довідники, які допомагають збагатити багаж знань, розширюючи кругозір користувачів різних вікових категорій.

Читачі знайдуть відповіді на питання в цікавому захоплюючому сучасному світі  книг:

-      Хто ми такі

-      Гіперпростір

-      Невідома країна

-      Гадки маємо

-      Прокачай свій мозок

-      Фізика часу

-      Війна лайків

-      Залежний розум

-      Секрети успішної взаємодії в команді

-      Як навчитися говорити

-      Шлях додому

-      Як я була ботом

     Працівники Уманської міської централізованої системи бібліотек вітають всіх зі святом та бажають своїм користувачам міцного здоров’я, впевненості у власних силах та відвертого прагнення до нових знань, віри у майбутнє, перемогу, мир!

 

 

четвер, 29 серпня 2024 р.

 

Пам'ять про Героїв

    29 серпня  відзначається День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за її незалежність, суверенітет і територіальну цілісність.

     Сьогодні ми з особливим болем і вдячністю згадуємо героїв, які віддали своє життя за свободу і мир в Україні. Вони були мужніми воїнами, чиї серця палали любов'ю до своєї Батьківщини. Їхній подвиг — це священна жертва, яка ніколи не буде забута.

     Пам’ять про наших захисників живе в кожному з нас. Бо перемагає той, хто пам’ятає.

      Вічна слава нашим героям!

     До Вашої уваги – інформаційний огляд краєзнавчої літератури про Героїв уманської громади, що полягли в боях за незалежність України.

https://youtu.be/OsK2U_rQGzk



пʼятниця, 23 серпня 2024 р.

 

Два кольори єдиної держави

     З нагоди відзначення Дня Державного Прапора України запрошуємо всіх до центральної бібліотеки для дорослих переглянути книжкову виставку  «Два кольори єдиної держави».

      На вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України 23 серпня в країні відзначається державне свято – День Державного Прапора України.

      Державний Прапор - один з офіційних державних символів суверенітету держави.

      Синьо-жовтий прапор ставав символом боротьби за національні й соціальні права українського народу. У ньому втілені віковічні прагнення до миру, праці, краси та багатства рідної землі.

     Державний Прапор - це символ країни і є втіленням національної єдності, честі та гідності, традицій державотворення, історії та сьогодення.  Скільки всього він пройшов з нами!

     Сьогодні ж ці два кольори нашого прапора знає увесь світ! Бо він веде наш народ  до ПЕРЕМОГИ Найсильніші Люди Планети ! Люди, які зі своїм стягом в руках життям виборюють СВОБОДУ!

     Ми повертаємо нашого синьо-жовтого туди, звідки виганяємо ворога! І ми робимо все можливе, аби врятувати свою Україну, в якої такий гарний, стильний та з найкращим поєднанням кольорів ПРАПОР!!!

      З Днем Державного прапора України!   

      Читаємо – перемагаємо!




середа, 21 серпня 2024 р.

 

Українське слово для всіх і для кожного

     Цікавинки-новинки від нашої бібліотеки. Вкотре дякуємо нашому директору Анатолію Карасевичу за подаровані книги.

     Символічно, що Анатолій Олександрович подарував ці чудові книги саме зараз – напередодні Дня незалежності – адже ці видання про віковічну боротьбу за Незалежність українського народу, про традиції, звичаї, про видатних людей, які творили нашу державу.

     Серед подарованих книг – праця «25 років незалежності: нариси історії творення нації» пропонує новий погляд на історію України після 1991 року.

     Родзинкою серед подарованих книг є одинадцятитомне видання Енциклопедії  Українознавства, що збагатить знання наших читачів про Україну, висвітлюючи найрізноманітніші аспекти українського матеріального, культурного та політичного життя нашого народу з незапам’ятних часів аж до 60-х років ХХ ст.

     До Вашої уваги інформаційний огляд подарованої нашій бібліотеці літератури «Українське слово для всіх і для кожного».



вівторок, 20 серпня 2024 р.

 

Ми любимо СВОю БОгом ДАну Україну

     До 33-ї річниці від Дня Незалежності України в нашій бібліотеці відбулася патріотична година «Ми любимо СВОю БОгом ДАну Україну».

     Зібралися члени Українського міжнародного літературно-мистецького об’єднання «Пектораль» (голова – Анатолій Олександрович Карасевич), щоб почитати свої патріотичні твори про Україну, свій рідний край, про війну та довгоочікувану  Перемогу .

     Відбулася презентація третього випуску альманаху «Пектораль», присвяченого 210-й річниці від дня народження Т.Г. Шевченка. Адже, за словами А.О.Карасевича, Тарас Григорович мріяв про вільну і процвітаючу незалежну  Україну.

     Митці заворожили аудиторію емоційним виконанням своїх творінь, поділившись частинкою своєї душі. Звучали твори про сьогодення потужно, емоційно, відверто, оптимістично, викликаючи у присутніх почуття гордості, поваги та любові до України.

     З відчуттям гордості колектив бібліотеки спостерігав за прийняттям в обєднання «Пектораль» членів народознавчого клубу «Світлиця», що діє при нашій книгозбірні. З чим ми їх щиро вітаємо!

     Гурт «Співаниця» виконав декілька українських народних пісень, завороживши присутніх своїм талантом, енергетикою та віковічним надбанням наших предків.

     Сьогодні, які і багато століть поспіль, Україна виборює своє право на незалежність зброєю, тому це свято має дуже вагоме значення для всіх українців.

     Україна була, є і буде! З Днем Незалежності! Слава Україні!






вівторок, 13 серпня 2024 р.

 

Нові імена , які ми відкрили

 для себе

     Любителям почитати хороші книги доводиться сьогодні нелегко. Для того, щоб відпочити, поповнити багаж знань і запас позитивних емоцій, важливо зорієнтуватися в достатку сучасних книг, вибрати автора, твори якого допоможуть з задоволенням провести час за читанням.

     Якісна сучасна українська література допомагає осягнути нюанси свого часу. Адже саме письменник, як ніхто інший, має сили та наснагу хоробро дивитися в очі дійсності і не приховувати правду.       Сучасне українське літературне поле достатньо широке. Серед письменників є «живі класики», а й є звичайні графомани, яких варто оминати десятою дорогою. Тому, щоб допомогти розібратися в сучасному літературному світі, читальна зала нашої бібліотеки запрошує всіх бажаючих переглянути калейдоскоп сучасних письменників «Нові імена , які ми відкрили для себе» про  сучасних літературних митців, яких варто знати, читати та слухати, які досягнули небачених успіхів .

     Автори  невпинно шукають ключі до таємниць буття, розкривають  та аналізують пласти історії.

     Це особливі постаті в сучасній літературі, твори  яких заслуговують на прочитання.

     Ці книги змушують людину думати, усвідомлювати себе, усвідомлювати світ, себе в ньому, не в одного українського читача перевернуться уявлення про українську книжку: адже творчість цих письменників вражає силою слова та неймовірною відвертістю та щирістю.

     Ця проза нищівна та правдива, дзеркально відображає сучасне життя, з усіма радощами та негараздами.

     Отже, хто ж вони – ці письменники, боги сучасної літератури?

     Ми вас заінтригували?

     Тоді приходьте в нашу бібліотеку (вул. Шевченка, 17) та на власні очі побачите ці чудові книги.






середа, 7 серпня 2024 р.

 

Фундатор українського Відродження

           


  Знову літо дарує зустріч з видатною людиною.

             До уваги відвідувачів Уманської центральної бібліотеки для дорослих  представлено історичну довідку «Фундатор українського Відродження» до 205 річниці з дня народження Пантелеймона Куліша.

             Народився «гарячий Панько» Куліш, як він згодом іноді підписуватиметься, 7 серпня 1819 р. у м. Воронежі колишнього Глухівського повіту Чернігівської губернії (нині — Шосткинський рн Сумської обл.) у родині заможного хлібороба Олександра Андрійовича та дочки козацького сотника Івана Гладкого — Катерини. Була в нього і «духовна мати» — сусідка по хуторах Уляна Терентіївна Мужиловська, яка й привернула його до книжної мудрості і наполягла на навчанні у Новгород-Сіверській гімназії, директором якої був відомий український письменник і педагог.

        Пантелеймон Олександрович Куліш (псевдоніми та криптоніми – Панько Казюка, Козак Белебень, Данило Юс, Хуторянин, Павло Ратай, П. К, Николай М. та ін. – письменник, історик, фольклорист, етнограф, мовознавець, перекладач, літературний критик, редактор, видавець, автор першої фонетичної абетки для української мови, яка лягла в основу сучасного українського правопису. Пантелеймон Куліш присвятив свою діяльність розбудові національної культури в ім’я духовного поступу українського народу.

       Письменник вболівав за народ,  хотів бачити його повнокровною нацією серед інших європейських держав, намагався слугувати українцям своєю творчістю.  Майже 57 років невтомної діяльності Пантелеймона  Куліша були спрямовані на піднесення свідомості й національної гідності народу, збагачення його культури, науки, освіти. Він написав близько 50 томів наукових, публіцистичних і художніх праць, з-поміж яких було багато присвячено формуванню національної освіти .У його роботах висвітлено багато цікавих, плідних ідей, котрі вкрай актуальні й для сьогодення.

пʼятниця, 2 серпня 2024 р.

Королева української сцени

     170 років тому - 4 серпня 1854 року - народилася провідна зірка українського театру кінця XIX — початку XX століть Марія Костянтинівна Заньковецька. Розпочавши свій шлях у 1882 році, вона все життя присвятила сцені, опанувала понад 30 ролей і працювала з геніальними режисерами та корифеями українського театру Марком Кропивницьким, Михайлом Старицьким, Миколою Садовським, Панасом Саксаганським та Іваном Карпенком-Карим.

     Марія Заньковецька назавжди лишилася еталоном виконання ролей Наталки («Наталка-Полтавка», І. Котляревський), Галі («Назар Стодоля», Т. Шевченко), Харитини («Наймичка», І. Карпенко-Карий) і Цвіркунки («Чорноморці», М. Старицький).

     Захоплені шанувальники приносили їй квіти кошиками, друкували оди-листівки, освідчувалися в коханні просто на вулиці, а після вистав молодь несла актрису в кріслі додому, як королеву.

     Переглянувши ювілейну медіа-візитівку «Королева української сцени», створену працівниками нашої бібліотеки, ви зможете більше дізнатися про Марію Заньковецьку - дивовижну жінку дивовижної долі, життя якої за драматичністю не поступається її ролям.


 

Свято Маковія йде - радість і мир Україні несе

У Міській центральній бібліотеці для дорослих відбулося чергове засідання народознавчого клубу «Світлиця», тема якого була «Свято Маковія йде - радість і мир Україні несе».

1 серпня українці відзначають велике церковне свято – Медовий Спас, Маковія або ж Маковий спас, і з нього стартує двотижневий Успенський піст.

Маковія  - походить від семи мучеників Макавеїв, їхньої матері Соломонії та учителя Єлеазара, які жили 166 років до нашої ери і прийняли смерть за свою віру в Господа.

В народі вважалося, що саме в цей період на полях уже починає дозрівати мак, в Україні його збирали й використовували у різноманітних стравах – пекли пиріжки, булки, млинці,  пряники а потім пригощали гостей.

            Є три важливі народні згадки, які наші предки хотіли вкласти у назву цього свята: мак, мед і вода.

Серед українців свято Маковія одне з найпоетичніших і найшанованіших.

Бібліотекар ознайомила з давніми  традиціями цього свята, яких українці дотримуються  і сьогодні. Як  зібрати святковий  букет із різнотрав’я, що має гарну назву – маковійчик, розповіла присутнім учасниця клубу Галина Івахнюк. Вона додала, що маковійчик – це не просто букет. Він є хатнім оберегом, який потрібно зібрати власноруч, і обов’язково мають бути в ньому достиглі голівки маку.

Усі учасники свята із задоволенням скуштували традиційну страву цього дня – коржі з маком, які обов’язково випікали на Медовий Спас.

На заході було презентовано тематичний перегляд літератури.

Відроджуємо народні традиції і перемагаємо!