Черкаська обл. м. Умань вул. Незалежності 1 тел. 04744 5-27-49 E-mail: centrallibrary19@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022528305437

пʼятниця, 2 серпня 2024 р.

 

Свято Маковія йде - радість і мир Україні несе

У Міській центральній бібліотеці для дорослих відбулося чергове засідання народознавчого клубу «Світлиця», тема якого була «Свято Маковія йде - радість і мир Україні несе».

1 серпня українці відзначають велике церковне свято – Медовий Спас, Маковія або ж Маковий спас, і з нього стартує двотижневий Успенський піст.

Маковія  - походить від семи мучеників Макавеїв, їхньої матері Соломонії та учителя Єлеазара, які жили 166 років до нашої ери і прийняли смерть за свою віру в Господа.

В народі вважалося, що саме в цей період на полях уже починає дозрівати мак, в Україні його збирали й використовували у різноманітних стравах – пекли пиріжки, булки, млинці,  пряники а потім пригощали гостей.

            Є три важливі народні згадки, які наші предки хотіли вкласти у назву цього свята: мак, мед і вода.

Серед українців свято Маковія одне з найпоетичніших і найшанованіших.

Бібліотекар ознайомила з давніми  традиціями цього свята, яких українці дотримуються  і сьогодні. Як  зібрати святковий  букет із різнотрав’я, що має гарну назву – маковійчик, розповіла присутнім учасниця клубу Галина Івахнюк. Вона додала, що маковійчик – це не просто букет. Він є хатнім оберегом, який потрібно зібрати власноруч, і обов’язково мають бути в ньому достиглі голівки маку.

Усі учасники свята із задоволенням скуштували традиційну страву цього дня – коржі з маком, які обов’язково випікали на Медовий Спас.

На заході було презентовано тематичний перегляд літератури.

Відроджуємо народні традиції і перемагаємо!






Немає коментарів:

Дописати коментар