Черкаська обл. м. Умань вул. Незалежності 1 тел. 04744 5-27-49 E-mail: centrallibrary19@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022528305437

пʼятниця, 28 червня 2024 р.

              Історичний екскурс    -   

 виставка «Конституція України – оберіг державності»        

      В бібліотеці для дорослих (за адресою вул. Шевченка, 17) пропонується історичний екскурс (виставка) «Конституція України – оберіг державності».

      28 червня 1996 року було прийнято першу в українській історії Конституцію незалежної держави України. Прийняття Конституції України логічно завершило процес становлення України як суверенної держави, що має свій Основний Закон; закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність;. стало  найважливішим кроком у забезпеченні прав людини і громадянина; сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.

На виставці представлено літературу з фонду бібліотеки, яка відображає найважливіші історичні моменти конституційного процесу на складному і довгому шляху державотворення України.

      Серед літератури, яка експонується на виставці, безумовно, привернуть увагу такі книги: «Конституція України, «Обраним шляхом», Історія української конституції», «Пакти і Конституції Української козацької держави» «Права людини і громадянина в Україні», «Довідник з історії України», «Тест на зрілість нації», «Конвенція прав людини», «Шлях України до Конституції» та інші.

Сподіваємося, що запропонована нами підбірка  допоможе усім бажаючим послідовно розглянути основні етапи становлення та розвитку української конституційної ідеї.

      Чекаємо Вас у книгозбірні!  








середа, 26 червня 2024 р.

 

 Молодість, отруєна дурманом

     Наркоманія! Скільки смертей за цим словом, скільки болі, скільки поламаних життів? Дуже багато! І не відомо, скільки ще життів заберуть із собою в нікуди наркотики!

     Що таке наркотики і чому їх необхідно контролювати?

      Як політика в сфері громадської охорони здоров’я може вирішити проблему вживання наркотиків?

     Як захистити нашу молодь – національне багатство країни – від впливу наркотиків?

     Ці питання ми намагались порушити, аналізуючи проблемну ситуацію з нашими користувачами «Молодість, отруєна дурманом» до Міжнародного дня боротьби зі зловживанням наркотиками й їхнім незаконним обігом.

     Вживання наркотиків – не безгрішне заняття, що можна кинути без зусиль. Це дійсно чума, і тим більш небезпечна, що багато-хто не приймає її всерйоз.

     Наркоманія – страшна хвороба сучасного світу. Серед наркоманів висока смертність від вживання наркотиків, крім того, наркоманія важко виліковна.

     За оцінками фахівців зараз у світі налічується приблизно 200 млн. наркоманів. Іноді називають цифру в декілька разів більшу. Сьогодні у наших містах 60% хлопчиків і 20% дівчат віком 15-17 років вже залучені до наркотиків. В цьому віці їм треба набиратись знань і життєвого досвіду, щоб завтра стати основою суспільства і взяти відповідальність за долю країни, але де їм... Їхня проблема, - де б дістати грошей на чергову дозу! Хто це зупинить? МИ – всі разом!

     Юнаки та дівчата, пам'ятайте! Лише факт одноразового прийому наркотику або вдихання легких токсичних речовин може стати причиною вашої загибелі. Навіть одноразовий прийом наркотиків формує дуже тяжке захворювання і збільшує ризик зараження невиліковними хворобами: СНІД, гепатит C. Ніколи не пробуйте наркотичні речовини! За хвилини в дурмані – страшні наслідки!







неділя, 23 червня 2024 р.

 

Купальські чари

    Звичайно, нині мало хто вірить у старі прикмети, проте поезія народного свята хвилює нас  і донині, нагадуючи часом про народні звичаї та обряди. За своєю суттю свято Івана Купала – це свято єднання з природою, її вічною красою.

    У  читальній  залі центральної  бібліотеки для дорослих відбулося  народознавче засідання клубу “Світлиця”, на якому було розглянуто традиції святкування Івана Купала.

    Це свято прийшло до нас із часів язичництва, оповите різними легендами та повір'ями. Попри язичницьке коріння, його широко відзначають і сьогодні та вірять, що ніч на Івана Купала сповнена чудес.

     Бібліотекар Ігнатьєва Оксана Федорівна розповіла присутнім неймовірні історії та легенди, пов`язані зі святом Івана Купала.  Активно до розповіді бібліотекаря долучалися і учасники клубу “Світлиця”, які ділилися спогадами про святкування Івана Купала у рідних місцях та співали купальські пісні.

    Молодь також долучилася до святкування Івана Купала.  Прокопчук Ольга та Коротнян Юлія розповіли про традиції святкування свята в їхньому регіоні:  виник тісний зв’язок поколінь, створивши сприятливу атмосферу спілкування.

    Справжні дива творчої  фантазії проявила молодь, виготовляючи віночки з 12 трав, які є символом овіяного легендами свята Івана Купала.

    Святкування Івана Купала залишило у всіх присутніх багато приємних вражень, а ще допомогло всім відчути себе рівноправними членами суспільства з єдиною культурою та спільною країною.

    Вітаємо всіх зі святом Івана Купала!

Бажаємо благополуччя, щастя та миру в родинах!















субота, 22 червня 2024 р.

 💥До Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні працівники абонементу УМЦСБ пропонують до уваги користувачів виставку-реквієм «А слава не згасне, а пам'ять нетлінна!» 


💙💛Щороку 22 червня український народ ушановує світлу пам’ять мільйонів земляків, життя яких обірвала Друга світова війна. Горем і болем вона увірвалася в кожну українську домівку, кривавою лінією пройшла через кожне серце, кожну долю. Цей день для нас наповнений трагічними спогадами й болем.


💙💛Сьогодні в Україні знову війна. Жертвами російської агресії стають мирні українці, дорослі та діти. Сини та доньки українського народу зі зброєю в руках боронять рідну землю від агресора, захищають територіальну цілісність і незалежність України, нашу свободу, наше життя та майбутнє. 

📚На експозиції виставки представлена література, яка всебічно розкриває історичні події Другої світової війни в Україні та книги, які висвітлюють болючі сторінки «неоголошеної війни» нашого часу.


❤️Наш священний обов’язок – навіки зберегти пам’ять про тих, хто відстояв перемогу в цій жахливій війні, тих, хто став жертвою смертельних жорен нацизму.

💙💛Пам’ятаємо! Читаємо! Перемагаємо! 




❤Друзі, ділимось з Вами чудовою новиною!  🎉 Неабияке задоволення приносять нові книги, які надходять до книгозбірні. Це радість для всіх – як для бібліотекарів, так і для мешканців громади!  📚 Наша бібліотека поповнилася книгами, придбаними за кошти спеціального фонду УМЦСБ від здачі макулатури та послуг.  📚 Це 93 видання творів українських і зарубіжних письменників.  Отримані книги різноманітні за жанрами і тематикою.   📚 Література  обрана відповідно до актуальних запитів читачів, а саме: українська художня література, детективи, фантастика, історичні романи, світові бестселери від відомих авторів Бонні Гармус,Світлани Талан, Марії Матіос, Ілларіона Павлюка, Наталки Доляк, Володимира Лиса, Дмитра Безверхнього, Джулії Сілз та ін..  📚  Кожна книга – це завжди подія та нове знайомство. Це яскраві видання на будь-який смак. І всі вони чекатимуть на Вас! 🥳 Це справжнє свято як і для нас, так і для вас, любі наші читачі ❤️ ☝На разі книжки проходять обробку і вже у серпні зустрінуться зі своїми читачами. 💙 Читаємо і перемагаємо! 💛 #уманськасистемабібліотек #книгиуманьбібліотека #читаємоіперемагаємо

пʼятниця, 21 червня 2024 р.

 

Прочитана книга про війну – мій подарунок перемозі

     Обличчя війни страшне і потворне.

     Будь-яка війна - трагедія: масова загибель людей, кров і каліцтва, руйнування і злидні... Війна, що прийшла на українську землю червневим ранком 1941-го року, увірвалася до кожної сім'ї, до кожної оселі, відібрала мільйони молодих життів, спотворила нашу чудову природу, перетворила у руїни тисяч міст і сіл.

     Проте наш народ залишився незламним у титанічній битві, якої ще не знала історія. Він боровся за свободу і переміг. Серед тисяч солдатських автографів на стінах Рейхстагу чимало українських імен. Пам'ятаючи, згадуючи і поминаючи ці імена, наша бібліотека презентує інтелект-аукціон «Прочитана книга про війну – мій подарунок перемозі».

     Поєднання слів «людина» і «війна» суперечить усім людським законам добра. Але війни — це не тільки минуле людства, це, на жаль, його сьогодення.

     Знову іде війна, гинуть українці, дивуючи нас і світ силою духу, героїзмом і подвигом в ім'я життя.

     Сподіваємося, що завдяки нашому заходу, читачі зможуть більше дізнатися про бойовий подвиг своїх предків, зрозуміти причини війни, краще усвідомити сьогоднішні події в Україні.










неділя, 16 червня 2024 р.

 

Навіть у спеку працює бібліотека!

     Літо – найулюбленіша пора року для дорослих та дітей: пора подорожей, відпочинку за містом. Але якщо ви залишилися вдома, завжди можна корисно провести час у бібліотеці.

     Якщо протягом навчального року у молоді переважає “ділове читання”, то влітку весь свій вільний час юнаки можуть присвятити читанню і улюбленим захопленням.

     Мрієте про цікаве, насичене різноманітними подіями літо?

     Шукаєте можливість організувати захоплююче та з користю дозвілля для себе?

     Пропонуємо ознайомитись з книжковою мозаїкою «Навіть у спеку працює бібліотека!»

     Триває літо, але у книжок немає канікул. Наша бібліотека радо запрошує всіх бажаючих до літнього читання.

      Літо – найгарячіша пора для працівників книгозбірень. Нові ідеї, куточки читання під відкритим небом, краєзнавчі екскурсії, тематичні зустрічі,  – це далеко не весь перелік літніх задумок від нашої бібліотеки.

     Приходьте до нашої книгозбірні! Книги чекають на вас!









пʼятниця, 14 червня 2024 р.

 

КІНОВЕЧІР У БІБЛІОТЕЦІ

     Відбулася прем’єра короткометражного фільму «Укриття» від режисерки Каріни Шнир. Фільм став великим викликом для команди аматорів , але професійно та талановито показав глядачам, як війна випробовує не лише стіни, але й людей.

     Вщент заповнений зал, публіка  принишкла  в очікуванні чогось суперового та оригінального, молоді допитливі  очі – така атмосфера панувала на кінопоказі.

     Команда аматорів створила ФІЛЬМ. Адже, за словами Володимира Кримовського та Анни Булеци (представники Mistral Studio,що знімали та монтували стрічку), - з аматорського кіно все і починається. Ми на початку нової історії творення українського кіно. Потрібно підтримувати українську культуру, мистецтво та кінематограф.

     Фільм глядачам дуже сподобався, кінокоманду вітали бурхливими оплесками, квітами та оваціями.

     Ми пишаємося нашими молодими талантами, які створили такий шедевр.

     І, як завжди на наших заходах, багато бажаючих приєдналися до благодійного збору ВО «Разом», щоб пришвидшити нашу перемогу над ворогом.









пʼятниця, 7 червня 2024 р.

 

Мандрівка бібліотечною періодикою

     Не зважаючи на бурхливий розвиток нових інформаційних технологій, газети і журнали продовжують бути джерелом знань, порадниками і друзями.

     Для користувачів нашої бібліотеки був проведений огляд періодичних видань «Мандрівка бібліотечною періодикою».

     До уваги дорослих читачів та молоді були представлені сучасні новенькі ГАЗЕТИ і ЖУРНАЛИ, які надходять до нашої бібліотеки!

     Тут кожен знайде для себе щось цікаве та корисне!

     Їх Ви можете почитати в читальному залі, а за певних умов - взяти додому.

     Також всі охочі змогли взяти участь в міні-інтерв’ю «Які періодичні видання потрібні бібліотеці», щоб, коли ми будемо формувати підписку на наступний рік, були враховані всі побажання наших користувачів.

     Тож завітайте до нас у бібліотеку (вул. Шевченка, 17), щоб ознайомитися з новинками періодики та почерпнути для себе багато нової,потрібної інформації і провести свій вільний час продуктивно та корисно!