Черкаська обл. м. Умань вул. Незалежності 1 тел. 04744 5-27-49 E-mail: centrallibrary19@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022528305437

пʼятницю, 12 серпня 2022 р.

 

Книжок країна чарівна

     На центральній площі міста Умань знаходиться приміщення Уманської центральної бібліотеки, яка є візитівкою громадської культури, родзинкою архітектурного ансамблю старого міста.

    В серпні 1897 року (125 років тому) на пожертвування, кошти активістів та місцевих жителів, відкрито першу міську публічну бібліотеку в Умані.  Ця бібліотека є початком для всіх міських книгозбірень Уманської міської централізованої системи бібліотек. Вона є найдавнішою в Черкаській області, й однією з найстаріших в Україні.

     Історія створення бібліотеки в місті Умані дуже цікава, насичена різними подіями. Це книга культурного життя уманчан.

     Бібліотека сьогодні – це інформаційний, культурно-просвітницький заклад, що не лише видає у тимчасове користування документи, а й надає консультації, методичну й практичну допомогу жителям міста. Є центром духовної культури і популяризації загальнолюдських цінностей, організовує роботу інтернет-центрів, клубів за інтересами, навчання, дозвілля, тренінги, займається проектною діяльністю.

     Серед пріоритетних напрямків діяльності: приділення значної уваги роботі з молоддю,утвердження моральних цінностей, естетичне виховання, краєзнавча робота, пропаганда економічних, екологічних та правових знань.

     Бібліотекарі збирають та накопичують різноманітні ресурси, що відповідають запитам користувачів, знаходяться в постійному пошуку, формують позитивний імідж, генерують нові ідеї, які відповідають потребам сучасного, «цифрового покоління».

     В своїй діяльності бібліотечні працівники використовували поряд з традиційними формами роботи – інноваційні, такі як квест, флешмоб, бібліофреш, тощо.

     Першочергове завдання книгозбірні – популяризувати літературу, що сприяє прищепленню почуття патріотизму, причетності до історичної долі України, висвітлює події, котрі відбуваються на сході та півдні країни, вшановує героїв-захисників.

     Фонд бібліотечної системи багатий та різноплановий. Серед рідкісних книг бібліотеки є видання «Кобзаря» Тараса Шевченка 1956 року, всі томи енциклопедичного словника Брокгауза і Єфрона, архів номерів місцевої газети «Уманська зоря», починаючи з 50-х років ХХ століття.

     Користувачі, відвідавши бібліотеку, мають змогу поповнити свої знання і задовольнити різноманітні читацькі вподобання, зустрітися з місцевими письменниками і поетами, істориками та юристами, психологами та соціологами, акторами та неординарними людьми.

    Тож бібліотека в місті Умані – це світоч життя, центр інтелектуального і духовного спілкування.

     Більше інформації ви можете почерпнути з буклету, який виготовили працівники нашої бібліотеки до 125 - річчя з часу створення першої бібліотеки міста Умань.





Немає коментарів:

Дописати коментар