Черкаська обл. м. Умань вул. Незалежності 1 тел. 04744 5-27-49 E-mail: centrallibrary19@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022528305437

четвер, 11 серпня 2022 р.

 

Ювілейна виставка-мозаїка

 “Світ фантастики Деніела Кіза”

9 серпня - 95-річчя від дня народження відомого американського письменника-фантаста Деніела Кіза.

Популярність йому принесло оповідання "Квіти для Елджернона" та однойменний роман на його основі.

Роман перекладено багатьма мовами і вивчається в школах і коледжах всього світу. У 1968 році режисер Ральф Нельсон зняв за романом "Квіти для Елджернона" фільм "Чарлі". За роль Чарлі Гордона актор Кліфф Робертсон отримав премію "Оскар".  Роман був також адаптований, як спектакль та поставлений у Франції, Польщі та  Японії.

У 1960 році оповідання "Квіти для Елджернона" отримує премію "Х'юго", а в 1966-му премію "Небюла" отримав вже роман, написаний на його основі.      

Рідним містом письменника-фантаста був Нью-Йорк в Сполучених Штатах, де Кіз народився 9 серпня 1927 року. Батьки були єврейськими мігрантами. Після школи Кіз вступив до Нью-Йоркського університету. Там він довго не затримався, у віці сімнадцять років пішов працювати на флот.

Згодом Деніел вступає до Бруклінського коледжу. Закінчивши його в 1950 році, він отримує диплом бакалавра в сфері психології.   

Невдовзі після закінчення коледжу Кіз починає працювати у видавництві журналів, що стає першою сходинкою в хронології його літературної кар’єри.

Деніел Кіз був одружений. Дружина - Орія Джорджіна Веласкес. У подружжя є діти – дві дочки Леслі та Гілларі. Помер письменник -15 червня 2014 року.

Найвідоміші його романи: «Квіти для Елджернона» (1966 р.), «Дотик» (1968 р.), «П'ята Саллі» (1980 р.), «Таємнича історія Біллі Міллігана» (1981р.), «До самої смерті»( 1998р.), документальна проза «Про Клавдію» ( 1986р.).

 Кіза можна віднести до письменників-першовідкривачів жанру наукової фантастики. Його романи відправляють читачів в нові світи, де розкривають проблематику сьогодення через призму фантастичності того, що відбувається  на сторінках книги.

На абонементі центральної бібліотеки для дорослих експонується ювілейна виставка-мозаїка “Світ фантастики Деніел Кіза”.

Запрошуємо всіх бажаючих до перегляду!









 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар