Черкаська обл. м. Умань вул. Незалежності 1 тел. 04744 5-27-49 E-mail: centrallibrary19@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022528305437

четвер, 25 квітня 2024 р.

 

 

Чорнобиль – ти відомий сьогодні кожному – не ім’ям своїм, а бідою

     Сьогодні дата, яка в історії України позначена чорною міткою. 26 квітня 1986 року, 37 років тому, на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної станції стався вибух, що призвів до викиду в атмосферу величезних доз радіації та радіоактивних речовин. Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики до вибуху на АЕС «Фукусіма-1», як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком.

     Понад 130 тисяч людей було евакуйовано із зони ураження, ліквідовувати наслідки аварії відправили 600 тисяч. Десятки людей загинули від променевої хвороби, тисячі — через віддалені наслідки опромінення.

     Чорнобильська катастрофа перевернула з ніг до голови увесь світ, зламала життя сотень тисяч людей і назавжди змінила ландшафт величезної території, яка постраждала від радіоактивного забруднення. Людей із неї відселили, щоб захистити їх від забруднення, а землі переважно законсервували.

    Більше про цю жахливу катастрофу Ви зможете дізнатись, ознайомившись із матеріалами виставки-пам’яті «Чорнобиль – ти відомий сьогодні кожному – не ім’ям своїм, а бідою», що експонується в читальній залі нашої бібліотеки.

     Чорнобильська катастрофа стала прикладом того, як необережне ставлення до такої небезпечної технології, як атомна енергетика, може зруйнувати життя сотень тисяч людей. Вона стала жорстоким уроком, який навчив світ серйозніше ставитися до використання таких технологій. І долею випадку вона стала прикладом того, як природа здатна відновлюватися навіть після найсерйозніших викликів, якщо людина дасть їй шанс на відновлення.





Немає коментарів:

Дописати коментар