Черкаська обл. м. Умань вул. Незалежності 1 тел. 04744 5-27-49 E-mail: centrallibrary19@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022528305437

середа, 9 жовтня 2024 р.

 




     Виставка - персоналія «Політ крізь бурю»

     В день 120 річчя з дня народження видатного українського поета Миколи Бажана в центральній  бібліотеці для дорослих організовано виставку - персоналію «Політ крізь бурю», на якій представлено матеріали про життєвий та творчий шлях письменника та цікаву добірку його творів.

      Серед знаменитих, великих і геніальних українців Микола Платонович Бажан посідає особливе місце. Майже шість десятиріч служіння поетичній музі. Його знали як самобутнього поета-філософа, перекладача, прозаїка, есеїста, літературо - і мистецтвознавця, кінокритика та кіносценариста. У передвоєнні та грізні воєнні роки - напружена редакторська робота. У повоєнний час чимало зусиль доклав для відбудови культурного життя України, обіймаючи керівну посаду в уряді республіки з 1943 по 1949 рік. Після цього сім років очолював Спілку письменників України, в 1960-ті роки він як віце-президент Європейської співдружності письменників багато зробив для зміцнення міжнародного статусу української літератури та культури, а з 1958 року і до останніх днів - незмінний редактор, а, по суті, керівник великого науково-видавничого колективу Української Енциклопедії, яка носить тепер його ім’я.

     Особливу увагу  акцентуємо на творах Бажана: «Політ крізь бурю», «Карби», «Контрасти настрою», «Уманські спогади» та маловідомій  для широкого кола читачів поемі «Дебора» написаній навесні 1968 року.

    У творі розповідається про далеку поетову юність, про мистецтво Леся Курбаса, котрий зі своїм театром «Кийдрамте» приїхав 1921 року до Умані. Саме цьому талановитому засновнику театральної студії вдалося повернути до життя дівчину, з якої знущалися бандити отамана Стецюри. Звичайно, говорити про постать Леся Курбаса, знищеного пізніше на Соловках, на початку 1968 року було досить небезпечно, - тільки не для Миколи Бажана, який змалював митця, вчителя, людину, чия гіпнотична художня сила повернула Дебору до повноцінного життя, а в душах студійців запалила вогонь творчості. Образ дівчини привернув увагу критиків. Дебора за Біблією - пророчиця, воїтелька, що підняла своїх співвітчизників на боротьбу із завойовниками. Поему довго не друкували. Сам Микола Платонович з болем сказав: «Ось чого вже не доведеться дочекатися, так це побачити «Дебору» в книжці». Це сталося тільки після смерті поета у 1983 році.

     Запрошуємо всіх бажаючих приєднатися до шанувальників творчості М.Бажана, познайомитись з його літературною спадщиною, яка ще раз свідчить небуденний характер великого письменника.

Немає коментарів:

Дописати коментар