Черкаська обл. м. Умань вул. Незалежності 1 тел. 04744 5-27-49 E-mail: centrallibrary19@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022528305437

середа, 16 жовтня 2024 р.

 

Умань. Лихі 90-ті.

 Секрети замкненої шухляди

     Ця книга скоро зявиться у вільному доступі для прочитання в Уманській міській центральній бібліотеці для дорослих (вул. Шевченка, 17)!

     Вже відколи ця книга вийшла в світ, багато наших користувачів запитували, чи є ця книга в бібліотеці.

     Це видання стало популярне серед уманців та гостей міста, адже в ньому описуються реальні історії та факти з кримінального життя Умані.

     Наша постійна читачка – журналістка та письменниця Валентина Устинова в співавторстві з Василем Підлісним описали на сторінках книги три основні зрізи існування нашого міста в лихі 90-ті – міліцейський, бандитський та офіційний.

     Події, які описуються в книзі,  - правдиві, основані на реальних фактах. Ця книжка – художня спроба розповісти про організовану злочинність у нашому місті, про некоронованих «королів», які силувалися стати тіньовими правителями та протидії цьому працівників міліції.

     Ця книга сподобається усім, хто цікавиться історією Умані та любить детективи.

     Ми дуже вдячні Валентині Миколаївні Устиновій за подаровану книгу!


субота, 12 жовтня 2024 р.

 









Історичний екскурс «УПА: історія нескорених» (День УПА)

 

      Українська повстанська армія (УПА) є однією з найбільш обговорюваних тем в історії України. Це військово-політичне формування діяло в Україні протягом 1942-1960 років і стало символом  боротьби за незалежність країни. Боротьба УПА була продовженням українського визвольного руху періоду Української революції 1917–1921 років, підпільно-бойової Української військової організації та Організації українських націоналістів у 1920–1930-х роках.

      Головною метою визвольного руху був захист мирного населення України від знущань німецької окупаційної влади та протистояння кровопролитному радянському режиму.

     УПА були єдиними у світі, хто під час Другої світової війни воював одночасно і проти гітлерівців, і проти СРСР.

     Її роль та значення продовжують вивчатися і обговорюватися в наукових та суспільних колах.   

     З 2015 року воїни УПА отримали статус борців за незалежність України у XX столітті, а 2018 року було ухвалено закон, що надає солдатам УПА статус учасників бойових дій.

      В читальній залі нашої бібліотеки всі відвідувачі до Дня створення УПА зможуть ознайомитися з історичним екскурсом «УПА: історія нескорених», щоб дізнатися більше про це військово-політичне формування, яке відіграло велику роль в історії нашої держави.

пʼятниця, 11 жовтня 2024 р.

 






ІСТОРИЧНИЙ ЧЕТВЕР З ІГОРЕМ КРИВОШЕЄЮ

«Умань – земля козацька»

 

    Кожна зустріч в УМЦСБ – це маленьке  свято, під час якого ми захоплюємося , відкриваємо для себе нові імена, факти, історичні події.

    Так 10 жовтня в центральній бібліотеці для дорослих пройшов ІСТОРИЧНИЙ ЧЕТВЕР З ІГОРЕМ КРИВОШЕЄЮ.

     Цього разу користувачі книгозбірні разом з професором кафедри всесвітньої історії та методик навчання Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

досліджували Умань, як землю козацьку,  історичне минуле Уманщини XVII-XVIII ст., у часи піднесення національно-визвольної боротьби українського народу.

 

    Поціновувачі історії та минулого нашого краю з цікавістю поринули в світ  краєзнавства. Дізнались про історію Уманського козацького полку (з 1648 по 1713 рр.) та його роль у національно-визвольному русі (середини XVІІ – початку XVІІІ ст.).

    Присутні, затамувавши подих, слухали розповідь про Умань, яка притягує своєю таємничістю та історією. Познайомились з документами тих часів, малюнками, печатками, гербами, картами та кресленнями, які демонстрував Ігор Іванович, розповідаючи про історичні постаті, які  відіграли вагому роль в історії міста та Уманського козацького полку.

      Дуже вдячні Ігореві Івановичу за таку змістовну, цікаву та корисну розмову та чекаємо на наступні зустрічі.   

      Щиро дякуємо за співпрацю викладачам та студентам ДНЗ «Уманський професійний аграрний ліцей» та філії Європейського університету.

 

      Історію вивчаємо – ПЕРЕМАГАЄМО!

середа, 9 жовтня 2024 р.

 




     Виставка - персоналія «Політ крізь бурю»

     В день 120 річчя з дня народження видатного українського поета Миколи Бажана в центральній  бібліотеці для дорослих організовано виставку - персоналію «Політ крізь бурю», на якій представлено матеріали про життєвий та творчий шлях письменника та цікаву добірку його творів.

      Серед знаменитих, великих і геніальних українців Микола Платонович Бажан посідає особливе місце. Майже шість десятиріч служіння поетичній музі. Його знали як самобутнього поета-філософа, перекладача, прозаїка, есеїста, літературо - і мистецтвознавця, кінокритика та кіносценариста. У передвоєнні та грізні воєнні роки - напружена редакторська робота. У повоєнний час чимало зусиль доклав для відбудови культурного життя України, обіймаючи керівну посаду в уряді республіки з 1943 по 1949 рік. Після цього сім років очолював Спілку письменників України, в 1960-ті роки він як віце-президент Європейської співдружності письменників багато зробив для зміцнення міжнародного статусу української літератури та культури, а з 1958 року і до останніх днів - незмінний редактор, а, по суті, керівник великого науково-видавничого колективу Української Енциклопедії, яка носить тепер його ім’я.

     Особливу увагу  акцентуємо на творах Бажана: «Політ крізь бурю», «Карби», «Контрасти настрою», «Уманські спогади» та маловідомій  для широкого кола читачів поемі «Дебора» написаній навесні 1968 року.

    У творі розповідається про далеку поетову юність, про мистецтво Леся Курбаса, котрий зі своїм театром «Кийдрамте» приїхав 1921 року до Умані. Саме цьому талановитому засновнику театральної студії вдалося повернути до життя дівчину, з якої знущалися бандити отамана Стецюри. Звичайно, говорити про постать Леся Курбаса, знищеного пізніше на Соловках, на початку 1968 року було досить небезпечно, - тільки не для Миколи Бажана, який змалював митця, вчителя, людину, чия гіпнотична художня сила повернула Дебору до повноцінного життя, а в душах студійців запалила вогонь творчості. Образ дівчини привернув увагу критиків. Дебора за Біблією - пророчиця, воїтелька, що підняла своїх співвітчизників на боротьбу із завойовниками. Поему довго не друкували. Сам Микола Платонович з болем сказав: «Ось чого вже не доведеться дочекатися, так це побачити «Дебору» в книжці». Це сталося тільки після смерті поета у 1983 році.

     Запрошуємо всіх бажаючих приєднатися до шанувальників творчості М.Бажана, познайомитись з його літературною спадщиною, яка ще раз свідчить небуденний характер великого письменника.

вівторок, 8 жовтня 2024 р.




Книжкова мандрівка «Піснями оспівана. Легендами овіяна!».

        Бібліотека завжди була збирачем, хранителем і дослідником творів друку – вічних пам’яток писемності, а бібліотекарі – вірними зберігачами і популяризаторами духовного надбання поколінь.

Саме в день рідного міста Умань (цьогоріч 5 жовтня) в центральній бібліотеці для дорослих проводиться книжкова мандрівка «Піснями оспівана. Легендами овіяна!». Завдяки експозиції читачі мають унікальну можливість познайомитися з історією розвитку та культури рідного краю.
Умань - невичерпна. Це не просто місто з славною історією і традиціями, а місто з душею, своєю особливою атмосферою, яку відчуває кожен, хто приїжджає - ідеальне місто для творчих людей.
Книгозбірня підготувала добірку книг про незвичайну Умань у творах українських майстрів слова. Неповторний колорит, сформований віками, розстріляний гарматами війни та відроджений з новим обличчям. З цих книг ви дізнаєтесь про чарівне місто, про буденність і романтику, переплетіння людських доль і культур, про людей, які творили історію міста, захоплюючі сюжети та нестандартні Уманські пейзажі та персонажі.
Насолоджуйтесь читанням про славне історичне минуле, героїчні події та знаменитих людей, які творили минуле і сучасне міста, де мешкають уманці та відчувають почуття гордості за свій край, бажання жити і працювати на благо своєї землі.
Розвивайся і процвітай, рідне місто! Даруй насолоду від зустрічей з тобою, плекай свої традиції і зрощуй нові покоління сильних духом українців!











Статистика и объявления
Все реакции:
Оксана Ігнатьєва, Света Волошенюк и ещё 53

неділя, 6 жовтня 2024 р.

 

Поезія – душа нації

     До Дня міста Умань в нашій бібліотеці відбувся вечір «Поезія – душа нації» спільно з літературно-мистецьким обєднанням «Пектораль».

     Мали гостей не тільки з Уманської громади , а й з Христинівщини, Звенигородщини, Херсонщини, які також приїхали привітати всіх уманців з Днем рідного міста.

     З великою повагою, любовю та шаною до нашої громади та міста звучали авторські твори у виконанні гостей нашого дійства. А з яким трепетом та як душевно виконувались українські  пісні !

     Розпочав вечір директор УМЦСБ Анатолій Олександрович Карасевич розповіддю про героїне минуле нашого міста, чим воно прославилось впродовж віків. Але найважливіше, чим славиться наш край – це його люди: талановиті, роботящі , креативні, освічені та чесні.

     Талант розкривається у творчій спільноті. Як доказ цього – ті чудові твори, які ми почули з вуст наших місцевих поетів, що декламували свої вірші про любов до рідного краю, про його чудові видатні місця, про природу, яка зачаровує і милує око, про відважних воїнів-земляків, що боронять рідну землю від ворогів. В кожному їх слові відчувалася велика гордість та любов до Умані.

     На святкуванні були присутні і військові, що на фронтах відвойовують для України Перемогу, і члени народознавчого клубу «Світлиця», що діє при нашій книгозбірні, і творчі колективи з інших громад, які порадували нас проникливим виконанням українських пісень.

     Не обійшлося і без подарунка: Анатолій Карасевич подарував нашій бібліотеці 9-томне видання Політологічної енциклопедії під своїм авторством, за що ми йому дуже вдячні.

     Дякуємо ЗСУ за можливість провести таке гарне свято в такий нелегкий для нас час.

     Адже перед аудиторією виступали і матері, сини яких боронять нашу землю на фронті, щоб ми могли зібратися і відсвяткувати День міста, і дітки, які хочуть мати щасливе дитинство.

     Віримо в Перемогу!







середа, 2 жовтня 2024 р.

 

Під покровом Пресвятої Богородиці

     Одному з найбільш шанованих православних свят – Покрові Пресвятої Богородиці,  центральна бібліотека для дорослих присвятила засідання народознавчого клубу «Світлиця».

      Захід відбувся з метою відродження національних традицій та гідного вшанування пам’яті та героїчних вчинків тих, що бережуть  та захищають кордони нашої держави.

     Учасники хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих.

     На засіданні були присутні військовослужбовці ЗСУ, козаки Уманського Коша  з отаманом Володимиром Сиваком, який розповів  про історію українського козацтва та про діяльність Уманського Коша в теперішній час. А директор УМЦСБ  Анатолій Карасевич , який є сотником Уманського Коша,  зачитав власні душевні  вірші про рідну Україну.

      Цінним є те, що в день Захисників та Захисниць України,  в день Козацтва, відбувся перегук поколінь з усвідомленням патріотизму, національної свідомості, почуттям гордості за своїх земляків, за свою рідну неньку Україну.

      Література, яка була представлена на книжкових викладках «Під покровом Пресвятої Богородиці», «Знайомтесь: книги про козаків», «Слава захисникам України!», допомогла гостям та відвідувачам книгозбірні зазирнути до сторінок історії та згадати справжніх українців, які здобували та відстоювали свободу й незалежність Батьківщини, а також познайомитись з героями сьогодення, які нині боронять державу.