Черкаська обл. м. Умань вул. Незалежності 1 тел. 04744 5-27-49 E-mail: centrallibrary19@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022528305437

субота, 18 листопада 2023 р.

 

Талант надзвичайний

 і суперечливий

«Невже я зайвий чоловік тому, що люблю безумно Україну?»

 М. Хвильовий

     До 130-річчя від дня народження М. Г. Хвильового (1893–1933), українського письменника, публіциста, критика, громадського діяча в нашій бібліотеці експонується літературний портрет «Талант надзвичайний і суперечливий».

     Книжкова виставка присвячена життю й творчості цієї самовідданої, героїчної людини, яка усе своє життя присвятила Україні. Хвильового звинувачували в антипартійності, «українському буржуазному націоналізмі», «намаганні відірвати українську культуру та літературу від культури російської».

     Матеріали з виставки розкривають біографічні та творчі таємниці Хвильового, розповідають про тернистий життєвий шлях цієї легендарної людини, яка в умовах нелюдяної, тоталітарної системи заплатила своїм життям за ідею служіння національній культурі, своєму народу.

     Його ганили й ним захоплювались, звинувачували в усіх смертних гріхах і зараховували до лику мучеників та святих, намагались викреслити з історії літератури й визначали чільною фігурою художньо-естетичого поступу ХХ століття, і не дивно, що феномен Миколи Хвильового й досі залишається в полі актуальних студій вітчизняної гуманітаристики та культурного й громадського життя.

     Завітайте до нас у бібліотеку (вул. Шевченка, 17), щоб детальніше ознайомитись з творчістю Миколи Хвильового, що став своєрідним символом періоду найвищого злету української літератури й тотального нищення її творців.








Немає коментарів:

Дописати коментар