Черкаська обл. м. Умань вул. Незалежності 1 тел. 04744 5-27-49 E-mail: centrallibrary19@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022528305437

четвер, 28 вересня 2023 р.

 

Сторінками життя Раїси Троянкер

     Цю,безпечно, неординарну жінку й цікаву поетесу знають хіба що в дуже вузькому колі фахівців-літературознавців.

     Сьогодні, 29 вересня,  Раїсі Троянкер (1909-1945), уродженці м. Умань, виповнюється 115 років з дня народження, тому потрібно якомога повніше й об’єктивніше поцінувати її феномен, тим паче, що й тексти її творів, і літературний чи поза літературний контексти життєвої і творчої біографії поетеси справді цікаві, часом особливі чи й унікальні до екзотики навіть у небідному на сенсації, вигадки й епатажі в українському ренесансі 20-х років ХХ століття.  

     Сама поетеса – і як творча особистість, і як людина, жінка унікальної долі – заслуговує на нашу увагу. Тим паче у зв’язку з ювілеєм.

     Не надто багато є митців, які з такою щирою безпосередністю й неабиякою – сміливою – відвертістю пишуть своїми творами свою ж біографію, майже не вдаючись до якогось «затуманення», «шифрування» чи містифікацій.

     Раїса Троянкер мала вдачу «дівчини з характером», вольової і здатної на рішучий крок, але поезія її жіночна, лірична і емоційна.

     Якщо ми вас зацікавили, то приходьте в нашу бібліотеку, що по вул. Шевченка, 17, щоб дізнатися більше інформації про нашу землячку з виставки-образу «Сторінками життя Раїси Троянкер».




Немає коментарів:

Дописати коментар