Черкаська обл. м. Умань вул. Незалежності 1 тел. 04744 5-27-49 E-mail: centrallibrary19@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022528305437

пʼятницю, 10 березня 2023 р.

 

Подвигу вічно зоріти – пам’яті вічно жити!

     10 березня велична дата в історії Умані – День визволення міста від нацистських загарбників.

     Саме цього дня 1944 року, о 1-й годині 30 хвилин, війська повністю звільнили Умань від фашистів. 930 довгих днів фашистська неволя тримала в страху жителів Уманщини. І можна лише здогадуватися, що довелося пережити їм в ті жахливі дні ...

     Наше місто було визволено внаслідок Умансько-Ботошанської операції. Це були наступальні дії військ 2-го Українського фронту (маршал І.Конєв). Війська 2-ї танкової армії, 5-ї танкової армії, 52-ї армії, 5 повітряної армії до кінця 10 березня повністю звільнили Умань. З усіх операцій саме ця була найважчою. Історія війн не знала більш широкої за своїм розмахом і складністю в оперативному відношенні операції, яка була здійснена в умовах повного бездоріжжя і весняного розливу рік.

     За виявлену мужність і відвагу під час визволення нашого міста 26 офіцерам і червоноармійцям були присвоєні звання Героїв Радянського Союзу. В боях за Уманщину ворог втратив 20 тисяч убитими і 2 500 гітлерівців були взяті в полон. Не можна забути, що за визволення Уманщини поклали свої голови до 6 тис. воїнів.

     Щоб вшанувати пам’ять про тих, хто у кровопролитній боротьбі звільнив рідну землю від ненависного ворога, в читальній залі нашої бібліотеки експоновано вахту пам’яті «Подвигу вічно зоріти – пам’яті вічно жити!», де зібрані матеріали про ті славетні історичні події в житті нашого краю.

     Сьогодні, через багато років після визвольних боїв, історія повторюється. Зараз триває героїчне протистояння українського народу російському воєнному вторгненню. Серед захисників України багато і наших земляків, які гідно боронять нашу землю від лютого ворога. Ми гордимося нашими мужніми героями та висловлюємо пошану до тих, хто віддав життя за світ без війни.

     Тримаємо культурний фронт! Читаємо і перемагаємо!











 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар