Черкаська обл. м. Умань вул. Незалежності 1 тел. 04744 5-27-49 E-mail: centrallibrary19@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022528305437

середу, 15 лютого 2023 р.

 

Повстання , що змінило історію

     Становище українського народу під владою Речі Посполитої в середині XVII ст. стало особливо тяжким. Не було в Україні жодної верстви населення, яка б не зазнавала кривд і утисків від короля, магнатів та шляхти. І 1648 року в Україні стався вибух - почалася Національно-визвольна війна, яку сучасники іменували Українською революцією.

     375 років тому – навесні 1648 року – почалося повстання під проводом Богдана Хмельницького. У травні повстання перейшло з підготовчої фази до активної. Козаки разом зі своїми кримськотатарськими союзниками здобули свою першу перемогу в битві під Жовтими водами, яка дозволила їм невдовзі захопити ініціативу.

     Національно-визвольна війна допомогла згадати про велич і могутність України. Не дивлячись на величезні втрати, український народ одержав серію блискучих військових тріумфів та усвідомив власну силу і звитягу. Каменем спотикання стала довіра до союзників, що були корисливими і зрадливими. Тому, слід пам’ятати уроки історії і намагатись не повторювати власних помилок.

     Оцінюючи історичні виступи наших давніх нащадків можна сказати, що Українська держава відбулася, але в зародковому стані: справжньої державності в неї не було, а була часткова, сильно обмежена автономія.

     Але треба пам’ятати, що саме Хмельницький підняв свій народ з вікового занепаду і наклав відбиток свого творчого духа на всю наступну українську історію.

     Про ці визначні події в історії нашої держави ви зможете дізнатися більше, переглянувши матеріали , викладені на історичній виставці «Повстання , що змінило історію», що експонується в читальній залі нашої бібліотеки.









Немає коментарів:

Дописати коментар