Черкаська обл. м. Умань вул. Незалежності 1 тел. 04744 5-27-49 E-mail: centrallibrary19@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022528305437

четвер, 1 грудня 2022 р.

 

Григорій Сковорода: шлях мудреця

     3 грудня 2022 року виповнюється 300 років із дня народження видатного українського філософа й поета Григорія Сковороди. З нагоди ювілею великого українця в Уманській центральній бібліотеці для дітей відбулася розмова біля виставки «Григорій Сковорода: шлях мудреця» з працівниками  Уманського районного відділу філії Державної установи  «Центр пробації» в Черкаській області (начальник відділу Олена Мельник).

     Сковорода був не тривіальним, особливо як на той час. Не такий, як всі. І ось це «не такий, як всі» мабуть і є головним маркером сприйняття Сковороди більшістю українців. З академічними знаннями, але без академічних зобов’язань, з високим пізнанням Біблії, але без високого церковного сану, зі зв’язками у владних колах, але без жодного бажання самому стати частиною цих кіл. Волелюбний, впевнений у своєму погляді на світ і непідлеглий нікому. Тобто, дуже по-українськи «собі на умі».

     Тому цілком закономірно, що російські окупанти у безсилій люті у травні цього року розстріляли саме Музей Сковороди на Харківщині та місце його упокоєння: вони цілили ракетами у Сковороду як в уособлення нашої колективної української гідності.

     Однак у своєму невігластві їм не дано пізнати: Григорій Савич ось уже 300 років вільний. При житті і по ньому. Від народження й назавжди. Бо ж у цьому і є справжня суть його філософії: бути вільним.

     З Ювілеєм Вас, наш великий український Геніє!









Немає коментарів:

Дописати коментар