Черкаська обл. м. Умань вул. Незалежності 1 тел. 04744 5-27-49 E-mail: centrallibrary19@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022528305437

четвер, 1 вересня 2022 р.

 Знання нам відкриває стежку у майбутнє

     А ви знали, що традиція починати навчальний рік з 1 вересня походить ще з 325 року? А коли святкують початок навчання в інших країнах? Дізнавайтесь про ці та інші цікаві факти в інформаційній мозаїці "Знання нам відкриває стежку у майбутнє", підготовлену працівниками читальної зали Уманської бібліотеки для дорослих .

     У День знань традиційно розпочинається навчальний рік у школах та вишах.

     У 325 році Костянтин Великий вирішив починати новий рік з 1 вересня. В кінці XV століття Русь перейняла цю традицію, вперше рахувати початок року з початком осені стали з 1492 року. Оскільки в той час усі школи були при церквах, навчання в них починалося з церковного нового року — з 1 вересня.

     Традиція розпочинати навчання з 1 вересня є далеко не в усіх країнах. В Америці точної дати початку навчання немає, це може бути період з середини серпня до середини вересня. Австралійські діти йдуть в школу після 26 січня. В Японії перший дзвоник дзвенить у квітні, а останній – у березні наступного року.

     У Канаді 1 вересня діти не йдуть до школи, коледжу чи університету. Вони святкують разом з батьками не День Знань, а останні дні літа. Перший понеділок вересня називається Днем Праці – Labor Day – і вважається офіційним закриттям літнього сезону. Школа для всіх стартує наступного дня — у перший вівторок вересня.

     На території України до середини 30-х рр. XX століття не було точної дати початку навчального року, діти йшли до школи після завершення польових робіт.

     1 вересня як державне свято було засновано у 1984 році указом Президії Верховної Ради СРСР "Про оголошення 1 вересня всенародним святом – Днем знань".

     У незалежній Україні свято було офіційно встановлено 13 травня 1999 року.

     Україна та ще 122 країни розпочинають навчальний рік 1 вересня, діти ще 43 країн йдуть до школи    1 січня, а у 16 державах початок навчального року припадає на березень.

     1 вересня 2022 року в школах розпочнеться новий навчальний рік. Цьогорічне 1 вересня дуже відрізняється від тридцяти попередніх. Раніше школярі зустрічали День знань на святковій лінійці разом зі своїми батьками та вчителями. Проте цього року через російську агресію учні залишаться без свята і можуть провести свій перший навчальний день у підвалах та бомбосховищах.

Мій портфель сьогодні зажурився,

Вишиванка проситься: Вдягни!

Гладіолус в клумбі розпустився,

Школа ж має бути восени.

Та не кличе вчителька до класу,

Посилання лиш прийшло у Meet.

Бо війна кривляє нам  гримаси,

В небезпеці діти й цілий світ.

Залишились вдома шкільні речі,

Перший дзвоник вперше так лунав,

Дуже треба миру всій малечі,

Треба щоб я дзвоника тримав!

І вдягнув святкову вишиванку,

І до школи радо поспішав...

Мій портфель сумує цього ранку,

Я його нікуди не узяв...

©Катя Сорока



 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар