Черкаська обл. м. Умань вул. Незалежності 1 тел. 04744 5-27-49 E-mail: centrallibrary19@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022528305437

четвер, 22 липня 2021 р.

 Театр Бернарда Шоу


Видатний англійський драматург Джордж Бернард Шоу народився 26 липня 1856 року у столиці Ірландії – Дубліні, в родині дрібного службовця. Закінчивши коледж, почав заробляти собі на життя. Коли  Шоу виповнилося двадцять років, він переїхав до Лондона. Перші романи – «Нерозумний шлюб» (1880) і «Непоступливий соціаліст» (1883).

З другої половини 80-х років Бернард Шоу друкується як рецензент, згодом – як театральний критик.

Драматург багато зробив для утвердження інтелектуальної соціальної драми та реформування театру. Театр він розглядав як арену обговорення гострих проблем епохи, актора — як людину, що сприяє вдосконаленню суспільства і бореться за право промовляти правду. В його п’єсах, за словами

Б.Брехта, «віра в безмежні можливості людства на шляху до самовдосконалення відіграє вирішальну роль».

           Б. Шоу — справжній майстер сатири, який обрав сміх своєю головною зброєю. «Мій спосіб жартувати полягає в тому, щоб говорити правду» — ці слова письменника допомагають зрозуміти специфіку його викривального сміху.

Серед найвідоміших його творів – п’єса «Пігмаліон», яку автор назвав «романом у п’яти актах»

У 1925 році отримав Нобелівську премію. Він її прийняв, але відмовився від грошей.

Б. Шоу писав до глибокої старості. Останні п’єси «Мільярди Байанта» і «Вигадані байки» він написав в 1948 і 1950 рр.

Бернард  Шоу збагатив мистецтво ХХ сторіччя.

На абонементі центральної міської бібліотеки для дорослих діє книжкова виставка «Театр Бернарда Шоу», присвячена 165-річчю з дня народження автора.

Запрошуємо всіх бажаючих до перегляду!






 


Немає коментарів:

Дописати коментар