Черкаська обл. м. Умань вул. Незалежності 1 тел. 04744 5-27-49 E-mail: centrallibrary19@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022528305437

суботу, 11 березня 2017 р.

203 роки з дня народження Т.Г. Шевченка

Тарасе, долею твоєю
стомовний світ переболів

Сьогодні, 9 березня, Україна відзначає 203-й день народження поета, письменника, художника, громадського та політичного діяча, який є національним героєм і символом України, Тараса  Григоровича Шевченка.
   Тарас Григорович Шевченко – український поет, письменник і художник, громадський діяч. Він народився 9 березня 1814 в селі Моринці на Черкащині.
   Його батьки померли до того, як йому виповнилося 12 років і після цього почалася важке кочове життя. Спочатку Тарас прислужував у дяка-вчителя, де вивчився грамоті. Потім у дяків-малярів – там він познайомився з елементарними прийомами малювання.
   У 24-річному віці його викупили з кріпацтва за серйозну суму. Незабаром став студентом Академії мистецтв.
   Весь цей час Шевченко писав вірші і до 1840 року випустив перший Кобзар.
   Після закінчення в 1844 році Академії мистецтв він повертається в Україну, в Києві працює художником у Київській тимчасовій комісії з питань розгляду старих актів. В цей же період Шевченко знайомиться з Костомаровим, формуються його політичні погляди. Він вступає в Кирило-Мефодіївське товариство.
   У березні 1847 року поета заарештовують і відправляють на заслання до Орську, де він повинен служити солдатом. Крім того, Микола I своїм указом заборонив йому писати і малювати.
   У 1857 році Шевченко повертається із заслання. Поет живе в Москві і Петербурзі. У 1859 році приїжджає в Україну, але знаходиться під наглядом поліції, постійне проживання в Україні йому заборонено.
   Помер видатний Шевченка 10 березня 1861 року. Похований він був спочатку в Петербурзі, проте в тому ж році він був перепохований на Чернечій горі біля Канева.
    На абонементі нашої бібліотеки до дня народження Т.Г. Шевченка експоновано перегляд літератури по даній темі. Запрошуємо вас завітати до нашої бібліотеки та ознайомитись з матеріалами перегляду.


Немає коментарів:

Дописати коментар