Черкаська обл. м. Умань вул. Незалежності 1 тел. 04744 5-27-49 E-mail: centrallibrary19@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022528305437

суботу, 11 березня 2017 р.

8 березня - Міжнародний жіночий день

Жінка – велична, дивна, ніжна


   Що приносить нам весна? Тепло, гарний настрій, перші квіти і ... багато-багато свят!
   І одним із найулюбленіших свят не лише українців, а й багатьох інших народів є 8 Березня. А що ми знаємо про історію цього свята? Хто і коли почав його відзначати? А, головне, чому?
   Пропоную перегорнути кілька сотень сторінок світової історії назад. І що ж ми там бачимо?
   Перського царя Ксеркса і його дружину Есфір. Цариця приховувала своє єврейське походження, але все-таки ніколи не забувала про свій народ. Саме Есфір, будучи царицею, врятувала єврейський народ від знищення. І сьогодні, вшановуючи її, єврейський народ відзначає свято Пурім, яке досить часто збігається із святкуванням 8 Березня.
   Перегорнувши ще кілька сторінок, ми потрапляємо в Давній Рим. І знайомимось там із матронами, вільно народженими жінками, яким цього дня дарували подарунки. Навіть рабині отримували подарунок — вихідний день!
   Наступною важливою датою в історії цього свята є 8 березня 1857 року, що стала символом боротьби жінок за свої права, за рівність жінок та чоловіків. У Нью-Йорку (США) була проведена демонстрація працівниць швейних і взуттєвих фабрик. Жінки відстоювали своє право на 10-годинний робочий день, сухі робочі місця і збільшення заробітної плати.
   Вже в 1910 році в березні була проведена схожа акція. Її лідером стала Клара Цеткін. Саме вона і вважається основоположницею свята 8 Березня.




Немає коментарів:

Дописати коментар