Черкаська обл. м. Умань вул. Незалежності 1 тел. 04744 5-27-49 E-mail: centrallibrary19@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022528305437

середу, 2 березня 2016 р.

Моє творіння - моє життя

2016 рік - ювілейний для історії нашого міста - 400 років з дня писемної згадки про Умань. До цієї дати бібліотекою розроблений цикли заходів. Одним із яких є цикл "Визначні люди нашого міста".
В читальному залі відбулася зустріч з яскравою творчою особистістю, художником, графіком, членом Національної спілки художників України, старшим викладдачем кафедри образотворчого мистецтва і мистецької педагогіки УДПУ ім. П. Тичини, нашим земляком Генадієм Анатолійовичем Клещаром.
Про життєвий і творчий шлях художника присутніх познайомила працівниця картинної галереї Савчук Вікторія. Генадій Анатолійович як художник сформувався у 70-ті роки минулого століття. Закінчивши у 1973 році навчання у Львівському поліграфічному інституті, почав працювати у видавництві "Наукова думка" художнім редактором. Створив оформлення до 14 видань вітчизняних та зарубіжних авторів. Віддає перевагу станковому живопису. Створює роботи, що стають знаковими в його творчості. Вони експонуються на всесоюзних, республіканських та обласних виставках. Захоплення творчими ідеями В. Фаворського та К. Петрова-Водкіна стало основою його власного погляду на образотворче мистецтво, сформувало його як художника. Створює близько 50 робіт у жанрі художньо-прикладної графіки. Не менш цікавим видом художньо-прикладної графіки, в якому працює Г. Кліщар є мистецтво екслібриса.
Протягом 40-річної творчої діяльності у художника з’являється чималий доробок пейзажного, портретного жанру та натюрморту. Поряд з живописом, художник створює почтові марки, оформляє конверти.
Під час заходу роботи Г. Кліщара демонструвались на екрані в супроводі коментарів автора та молодшого наукового спеціаліста картинної галереї. Були представлені на заході і оригінали картин художника. Читачі з великим інтересом слухали Генадія Анатолійовича, задавали багато питань про життєвий і творчий шлях художника.
Приємно, що серед наших земляків є таланти, які визнані не лише в Україні, а й за її межами. Понад 50 робіт художника зберігаються у фондах музеїв, галереях, приватних колекціях України, Росії, США, Ізраїлю, Чехії, Італії, Естонії, Швейцарії, Мальти.







 




Немає коментарів:

Дописати коментар