Черкаська обл. м. Умань вул. Незалежності 1 тел. 04744 5-27-49 E-mail: centrallibrary19@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022528305437

середу, 2 березня 2016 р.

Митець із душею бунтаря


   2016 на Черкащині пройде під ознаменуванням Данила Нарбута, з нагоди 100-річчя від дня народження художника.
Данило Георгійович Нарбут - український художник театру, живописець.  Народний художник України (1994), лауреат Шевченківської премії (1996), член УНА-УНСО.
   Народився 9 січня 1916 р. в родині відомого художника-графіка Георгія Нарбута. З 14 років Данило працював у декоративній майстерні Київського оперного театру.
   У 1039 р. став головним художником театру у м. Златоусті, брав участь у фінській кампанії, у війні з німецькими загарбниками, був у полоні. 
   Після повернення на Батьківщину, працював у Луганську, потім у театрах Західної України.
   Провідний майстер сценографії, оформив близько 250 вистав у різних театрах України, з них п'ята частина на черкаській сцені. Саме черкаський період творчості Нарбута є найбільш плідним і яскравим.
   Портретна галерея українських гетьманів і полковників - величезний вклад художника у відроджувану історію українського народу.
   Своїм нащадкам митець залишив роботи, присвячені історії Київської Русі, життю волелюбного козацтва, природі України, полотна на тему українських свят і обрядів.
   Остання серія його робіт - "Квіти України" - вдало поєднує символіку образів, утверджує перемогу добра на Землі, що є головним лейтмотивом творчих надбань художника.
   3 березня 1998 року, у віці 82 років Д. Нарбут помер, похований у Черкасах. В центральній бібліотеці відбувся бібліографічний огляд про творчість Данила Георгійовича.


Немає коментарів:

Дописати коментар