Черкаська обл. м. Умань вул. Незалежності 1 тел. 04744 5-27-49 E-mail: centrallibrary19@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022528305437

пʼятниця, 26 липня 2024 р.

 









Літературний портрет Олени Пчілки

 

         Плеяда літніх зірок продовжує світити…

         175 років тому, світ подарував нам письменницю Олену Пчілку. З цієї нагоди, центральна бібліотека для дорослих підготувала виставку (літературний портрет Олени Пчілки).

   🔰Так, 17 липня 1849 року,  в Гадячі на Полтавщині у небагатій поміщицькій родині Драгоманових з добрими традиціями у ставленні до людей, до української книжки, до рідної мови, де не переводилися українська пісня та казка, старосвітські обряди,  народилася Олена Пчілка (справжнє ім’я – Ольга Петрівна Косач, у дівоцтві Драгоманова). Родина походила з козацького роду перекладачів і дипломатів Драгоманів, відомих ще з часів Гетьманщини.

     🔰 Ольга Петрівна Драгоманова була активною громадською діячкою, для багатьох – взірцем мужності, сили волі, незламності духу. Протягом усього життя вона наполегливо, безкомпромісно боролася за майбутнє відродження національної культури, за право говорити, писати й друкувати книжки рідною мовою. Вона була письменницею, перекладачкою, фольклористом, етнографом.

 

      📙 Національні і соціальні мотиви становлять основний зміст творів О. Пчілки, в яких вона виступала проти денаціоналізації, русифікації, національного і політичного гніту. Олені Пчілці належить поважне місце в українській дитячій літературі. Серед дитячих творів - численні поезії, казки, оповідання, п'єси.

За умови плекання й збереження української культурної спадщини, традицій та історії відбувається формування національно-культурної ідентичності! Ми продовжуємо справу Олени Пчілки!

Немає коментарів:

Дописати коментар