Черкаська обл. м. Умань вул. Незалежності 1 тел. 04744 5-27-49 E-mail: centrallibrary19@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022528305437

субота, 18 травня 2024 р.

 

Крим. Нескорений

     18 травня 1944 року -  80 років тому -  розпочалася операція з насильницької  депортації кримських татар, в результаті якої було виселено 180 014 осіб. Депортація мала катастрофічні наслідки для кримських татар в місцях заслання: вони втратили дім, батьківщину, рідних, а багато хто — і життя. Протягом року до завершення війни від голоду, хвороб та виснаження загинуло понад 30 тис. кримських татар. У цей день - День боротьби за права кримськотатарського народу - вшановуємо пам'ять жертв цього злочину.

     Із 2015 року українська держава визнає депортацію 1944 року геноцидом кримськотатарського народу.

     Сьогодні кримськотатарський народ знову не може почуватися вдома на своїй рідній землі. З початком окупації росією Кримського півострова у 2014 році історія повторюється. Тисячі кримських татар змушені були знову покинути рідні домівки. Всі ці роки російська окупаційна влада кидає за грати, катує, проводить репресивну політику залякування, безслідного зникнення кримських татар, порушення громадянських, політичних і культурних прав.

     До Вашої уваги - документальний фільм “Крим: 10 років окупації” (2024), що показує, як рф здійснює комплексні та системні репресії кримських татар, які незгодні з окупацією Кримського півострова та наближають звільнення Криму.

     Біль кримськотатарського народу – наш спільний біль. Мріємо, що історичну справедливість буде відновлено, що Україна буде вільною і кримські татари будуть повноправно господарювати на своїй історичній території.

https://cutt.ly/Mw6TuFjM



Немає коментарів:

Дописати коментар