Черкаська обл. м. Умань вул. Незалежності 1 тел. 04744 5-27-49 E-mail: centrallibrary19@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022528305437

середа, 22 травня 2024 р.

 

Майстер детективу

     22 травня 165 років тому народився той, хто вигадав одного із найбільш улюблених детективів світу .

     Шерлок Голмс увійшов до книги рекордів Гіннеса як найбільш екранізований літературний персонаж.

     Артур Конан Дойл — британський письменник, автор пригодницьких, історичних та фантастичних романів.

     Найбільшу популярність письменнику приніс його цикл повістей та оповідань про блискучого детектива Шерлока Голмса та його помічника доктора Вотсона. Перше оповідання з серії цих пригод вийшло в 1887 році: цикл став настільки популярним (й залишається таким донині), що спроба Артура завершити його зазнала невдачі – фанати так затято просили його не кидати писати цю серію, що йому довелося до них прислухатися і продовжити цикл.

     Сам письменник не вважав книжки про Шерлока Голмса найкращими у своїй літературній спадщині, віддаючи першість історичним творам.

     Літературний талант письменника однаково блискуче проявився у детективному, пригодницькому та історичному жанрах, чому немало сприяла біографія автора, події і люди, з якими йому довелося зустрітися у житті.

     Успіхи у літературі та медицині сприяли тому, що на початку 20-го століття письменник отримав дворянський титул і право використовувати приставку «сер» до свого імені.

     Перший переклад творів Артура Конана Дойла на українську мову датується далеким 1922 роком. Багато творів було перекладено за часів радянської влади, але майже усі переклади були цензуровані, а вже за часів незалежної України, видають твори улюбленого письменника українською мовою з новими якісними перекладами.

     Цей автор став класиком англійської літератури ще за життя. Прочитати книги Артура Конан Дойла сучасники письменника прагнули з тим самим завзяттям, що й нинішні читачі, тому що яскраві характери, захоплюючий сюжет і легкий стиль затребувані в усі часи. Усе це є у творах Артура Конан Дойла.

     Завітайте до нашої бібліотеки, щоб насолодитися захоплюючими творами письменника, що розміщені на полиці творчості «Майстер детективу», яка присвячена 165-ти річчю від дня народження талановитого англійського автора.







Немає коментарів:

Дописати коментар