Черкаська обл. м. Умань вул. Незалежності 1 тел. 04744 5-27-49 E-mail: centrallibrary19@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022528305437

неділю, 21 січня 2024 р.

 

Соборність українського духу

     У тяжкій і тривалій боротьбі за національне визволення, утвердження власної державності наш народ не раз переживав як гіркі, так і радісні події. Одна з таких сторінок нашого минулого - боротьба українського народу за соборність своїх земель.

     До дня Соборності України в центральній бібліотеці для дорослих до Вашої уваги – історичний екскурс «Соборність українського духу».

     Акт Злуки мав глибоке історичне коріння і спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну національну державу. Він став могутнім виявом волі українців до етнічної й територіальної консолідації, свідченням їх самовизначення, становлення політичної нації. Уперше за кілька століть він став реальним кроком до об'єднання українських земель, що вплинув на подальші національно-політичні процеси в Україні.

     Борці за соборність України – це українські герої, які поставили свободу рідного народу понад свої особисті інтереси і присвятили власне життя служінню українській нації. Українські герої – це прості люди, жінки та чоловіки, хлопці та дівчата, діти та літні люди, які стали до лав:

     руських дружин великого князя Святослава і короля Данила;

     козацьких полків Богдана Хмельницького, Івана Виговського, Івана Мазепи;

     Української Галицької Армії Мирона Тарнавського;

     Січових стрільців Дмитра Вітовського;

     Армії Української Народної Республіки Симона Петлюри;

     Організації Українських Націоналістів Євгена Коновальця і Степана Бандери;

     Української Повстанської Армії;

     членів визвольного руху шестидесятників;

     активістів Небесної сотні;

     воїнів АТО, ООС;

     сил оборони України після повномасштабного вторгнення росії.

     Віримо, що територіальна цілісність України, скріплена кров’ю мільйонів незламних борців, буде відновлена. Маємо бути свідомі того, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети – побудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, якою пишатимуться наші нащадки.








Немає коментарів:

Дописати коментар