Черкаська обл. м. Умань вул. Незалежності 1 тел. 04744 5-27-49 E-mail: centrallibrary19@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022528305437

середа, 8 лютого 2023 р.

 

Холодноярськими стежками

     У 2023 році відзначається 105-та річниця з часу утворення Холодноярської  організації.

     На території сучасної Черкаської області у Чигиринському районі поблизу села Мельники, в 1918 році православний Мотринський монастир став осередком українського повстанського руху, очолюваного братами Чучупаками проти загарбників: німецьких окупантів та російських «білих» і «червоних» «визволителів», які несли українському населенню біди не менші як німецькі окупанти. Територія її охоплювала  понад 25 навколишніх сіл та мала близько 15-тисячну селянську повстанську  армію, яка чинила опір й боролася за свою державність, захищала український народ від чужоплемінного іга.

     Повстанці воювали з чорним бойовим прапором, на якому срібною ниткою було вишите гасло: «Воля України або смерть», а республіка Холодного Яру проіснувала до 1922 року. Сам факт її існування спростовує міф про позитивне сприйняття населенням встановлення радянської влади на території України.

     Холодноярська республіка кинула виклик радянській імперській політиці ще у роки громадянської війни на початку ХХ ст.

     Прапор холодноярівських повстанців майорів на Євромайдані в Києві як  свідчення незламності та свободолюбивості українського народу.

     За більш детальнішою інформацією по даній темі звертайтеся в читальну залу нашої бібліотеки, де експонується міні-виставка «Холодноярськими стежками».

 






Немає коментарів:

Дописати коментар