Черкаська обл. м. Умань вул. Незалежності 1 тел. 04744 5-27-49 E-mail: centrallibrary19@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022528305437

середу, 6 жовтня 2021 р.

 

"Майстер часу"

до 140-річчя від дня народження Івана Кочерги

У плеяді видатних українських письменників і діячів культури окремо стоїть ім'я Івана Кочерги – найяскравішої непересічної творчої особистості, чий талант збагатив золотий фонд української літератури і драматургії такими шедеврами, як «Натура і культура», «Чаша», «Досить простягти руку», «Пророк», «Алмазне жорно», «Марко в пеклі», «Свіччине весілля», «Майстри часу», «Ярослав Мудрий» і ін. 

Народився Іван Антонович 6 жовтня 1881 року в містечку Носівка на Чернігівщині в сім'ї залізничного службовця, що зумовлювало часті переїзди. Лише 1891 p. їхня родина оселяється на постійне проживання в Чернігові, де 1899 р. він закінчує гімназію. Відтак їде до Києва і вивчає право на юридичному факультеті. По закінченні університетських студій в 1903 р. повертається до Чернігова і стає на службу чиновником у контрольній палаті. З 1904 виступає з театральними рецензіями на сторінках чернігівських газет.

Класик української драматургії відстоював українську мову, як мову вільного і незалежного народу, він не боявся ні в творчості, ні в житті висловлюватися сміливо з найпринциповіших національних питань, при цьому в побуті залишаючись людиною скромною і навіть сором'язливою. Творчість його називали і називають не інакше, як надбанням української літератури.

У п'єсах драматурга постає «новий» українець – національно свідомий, який любить свій народ і його історію, не претендує на чуже, але й не віддає своє, готовий з високо піднятою головою до останньої краплі крові боротися за свою Батьківщину, за все те, що і є сенсом його життя.  

Особлива драматична поема «Ярослав Мудрий» перегукується з сьогоденням ще й тому, що, як і в часи легендарного князя, автор вірив, що ніякі окупанти не переможуть, доки є справжні патріоти, що здійснюють подвиги в ім'я Батьківщини.

До 140-річчя від дня народження Івана Кочерги пропонуємо Вашій увазі викладку-портрет «Майстер часу», яка презентується на абонементі Центральної бібліотеки для дорослих. Запрошуємо всіх бажаючих до перегляду!









Немає коментарів:

Дописати коментар