Черкаська обл. м. Умань вул. Незалежності 1 тел. 04744 5-27-49 E-mail: centrallibrary19@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022528305437

неділю, 23 травня 2021 р.

Коліївщина Буктрейлер

"Хороша та книга, яку відкриваєш -смакуючи, а закриваєш — збагатившись", - сказав колись Амос Олкотт. І ми з ним повністю погоджуємося. Адже , прочитавши книгу Тетяни Таїрової-Яковлевої «Коліївщина: великі ілюзії», яка нещодавно поповнила фонди Уманської міської бібліотеки для дорослих, ми збагачуємо свої знання по історії рідного краю, переосмислюємо події, які відбувалися на Правобережній Україні в середині 18 століття і зрештою спричинилися до Коліївщини (повстання гайдамаків у 1768 році),спровокували російсько-турецьку війну, поділ Речі Посполитої та переділ політичної карти Європи.

Дослідниця презентувала нам справді новий погляд на знані події.  Праця залишається дуже цікавою, тому що дослідниця вдалась до сучасного глибокого аналізу причин та самого політичного, релігійного і соціального тла повстання.

«Пізнай свій край… себе, свій рід, свій нарід, свою землю – і ти побачиш свій шлях у життя…». Це висловлювання українського філософа Григорія Сковороди дуже доречне по відношенню до цієї книги. Адже дбайливе ставлення до історії своєї країни, історії свого краю – то ознака цивілізованості суспільства.

Книга буде цікавою і для нас, уманчан, адже ці історичні події тісно пов’язані з нашим містом.

Уманська різня — кульмінаційний момент гайдамацького повстання 1768 року, яке отримало назву «Коліївщина». Супроводжувалась масовим вбивством, за різними оцінками від 12 до 20 тисяч мешканців міста Умань та біженців з його передмість (зокрема євреїв, поляків та уніатів).

Взяття Умані й влаштована там різанина, постаті Ґонти та Залізняка і сьогодні мають протилежні оцінки з боку польських, єврейських та українських істориків і відповідних національних спільнот.

На кінець варто підсумувати, що книга безперечно варта прочитання і кожен із неї дізнається багато нового, вона дозволить нам розвінчати чимало міфів і уявних, фактично художніх вимислів, про Коліївщину (які панують і у польській та єврейській візії - про кровожерливу масу, що десятками тисяч різала безневинних людей у найжорстокіший спосіб, ледь не канібалів).

Запрошуємо вас завітати в Уманську міську центральну бібліотеку для дорослих, щоб прочитати книгу Тетяни Таїрової-Яковлевої «Коліївщина: великі ілюзії».



Немає коментарів:

Дописати коментар