Черкаська обл. м. Умань вул. Незалежності 1 тел. 04744 5-27-49 E-mail: centrallibrary19@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022528305437

суботу, 10 листопада 2018 р.


200 років від дня народження І.С. Тургенєва
Талант, що не підвладний часу

Іван Тургенєв цікаві факти з життя

Тургенєв мав найбільшу голову з усіх російських письменників. Після смерті письменника вчені вивчали його мозок – він важив 2 кілограми. 
Ще однією особливістю письменника була тонка тім’яна кістка. Якщо він бився головою, то втрачав свідомість – це завжди викликало глузування однокласників. Багато хто вважав Івана м’якотілим і слабохарактерним хлопцем.
         Під час навчання в Німеччині Тургенєв любив витрачати батьківські гроші на те, щоб добре погуляти. Батьки висилали йому гроші, а він їм навіть не писав. Щоб провчити сина, мати одного разу відправила йому несплачену посилку. Віддавши за неї останні гроші, Іван виявив там цеглу, це змусило його змінити свою поведінку.
     Тургенєв мав жіночі риси характеру.  Незважаючи на те, що письменник був високого зросту і міцної статури, він відрізнявся дивовижною м’якістю і не конфліктністю. Він був поступливим, неконфліктним і завжди добре поводився з прислугою.
         Коханням усього життя для Тургенєва була відома оперна діва Поліна Віардо. Знаменита артистка не відповідала йому взаємністю, але дуже вплинула на його творчість. Вона була музою письменника. Закоханий Тургенєв їздив за нею, але Віардо спокійно ставилася до свого шанувальника.
         Письменник намагався не сумувати. Якщо на нього нападала хандра, Тургенєв одягав на голову височенний ковпак і «ставив» себе в кут. Він знаходився там, поки сумні думки остаточно не покидали його.
         Тургенєв не виносив бруду і сміття. Він любив порядок і чистоту. Кілька разів в день письменник міняв білизну. Своє робоче місце Іван Сергійович завжди тримав у чистоті, а папери у нього лежали в окремій стопці. Він не міг писати, якщо хоча б одна річ на столі лежала не на своєму місці.




Немає коментарів:

Дописати коментар