Черкаська обл. м. Умань вул. Незалежності 1 тел. 04744 5-27-49 E-mail: centrallibrary19@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022528305437

середу, 19 квітня 2017 р.

Світле свято Великдень


ВЕЛИКДЕНЬ – одне з найвизначніших народних Свят, яке впродовж багатьох тисячоліть займає на території України серед Календарних Свят Наших Предків одне з найпочесніших місць. Витоки цього Свята сягають глибини не віків, а тисячоліть. І хоч походження Свята стерлося в людській пам’яті, його календарно-обрядові особливості дозволяють осягнути витоки виникнення та етапи розвитку в часі.
Прадавність виникнення, складність шляху становлення Свята засвідчують його різні назви – ВЕЛИКДЕНЬ, ВЕЛИКДЕНЬ СВІТЛА ДАЖБОЖОГО, ДАЖБОЖЕ СВЯТО, ЯРИЛИН ДЕНЬ, ВОСКРЕСІННЯ, СВЯТО ВЕСНИ тощо. Всі ці назви виокремлюють його надзвичайну Велич та Значимість.
Свято ВЕЛИКОДНЯ припадає НА ВЕСНЯНЕ РІВНОДЕННЯ, коли день стає більшим за ніч, символізує перемогу Світла над Темрявою, Дня над Ніччю, Тепла над Холодом, Весни над Зимою. Природа в цей час починає оживати-воскресати після зимового сну, скресають ріки, повертаються птахи з вирію, дні стають довшими, а Сонце – теплішим.
У 2017 році святкуватися православна Пасха буде 16 квітня. Це свято не має фіксованої дати, і він щорічно різниться в різну кількість днів з католицьким Великоднем. Обчислюється дата святкування православної Пасхи таблиці, що носить назву Григоріанської або Олександрійської пасхалії в залежності від того, про який календарі йде мова. У 2017 році обидві пасхалії збігаються, а це означає, що дата Великодня 2017, як православної, так і католицької припадає на один день -16 квітня. Таке буває нечасто, зазвичай збіг дат святкування Великодня двох згаданих релігійних конфесій відбувається лише у 30% всіх випадків.



Немає коментарів:

Дописати коментар