Черкаська обл. м. Умань вул. Незалежності 1 тел. 04744 5-27-49 E-mail: centrallibrary19@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022528305437

понеділок, 21 березня 2016 р.

Він переніс поетичний символ з літератури в живопис

(Мистецька година)

Врубель Михайло Олександрович – російський художник-символіст дансько-польського походження. Майстер акварельного і олійного живопису. Виконував ілюстрації до книг, монументальні роботи, портрети, займався сценографією. В кожній з областей мистецтва залишив шедеври.
            Народився художник 17 березня 1856 р. в м. Омськ. Коли Михайлові було три роки, мати померла, залишивши чоловікові чотирьох малолітніх дітей. Врубель одружився вдруге з піаністкою Єлизаветою Вессель, яка замінила осиротілим дітям матір. Батьки обрали Михайлу карєру юриста. Однак, юнак виявився байдужим до юридичних наук, і захопившись малюванням, вступив до Академії мистецтв.
            Перша значна монументальна робота Врубеля в Києві – фреска «Зішестя Святого Духа на апостолів» (1885р.). У
            У будинку відомого професора,художнього критика Прахова 28-річний Врубель побачив 32-річну Емілію, дружину професора, матір трьох дітей. Імпозантна пані з темно-волошковими очима й дивовижно виразними губами добре грала на фортепіано. Її любив слухати Лисенко, а Врубель співав під її акомпанемент. З Емілії він писав для Кирилівської церкви лик Богородиці. Батько про цю ікону казав: «У неї дуже мало святості, але  вона прекрасна». Професор Прахов усе зрозумів, але тактовно влаштував Врубелю поїздку до Італії, начеб необхідної для декорування Володимирського собору. З Італії через рік Врубель привіз ікони для церкви. Серед них «Богоматір з немовлям», яку потім назвуть вершиною творчості молодого художника.
            У 1890 році художник їде до Петербурга писати декорації до постановки приватної опери Мамонтова «Гензель та Гретель». Там закохується у співачку Надію Забілу. Невдовзі 28-річна Надія і 39-річний Врубель обвінчались в Женеві та повернулись до Харкова. Дружина стала його музою у житті та творчості.
            З 1889 року Врубель живе в Москві. Важливою подією було зближення художника з меценатом С. І. Мамонтовим. Врубель прийняв запрошення Савви Івановича і оселився в його маєтку.  Так митець отримав підтримку мецената, а мільйонер – нового майстра-універсала. В 1890 р. в кабінеті Савви Мамонова був написаний «Демон сидячий» - перша картина з серії картин про демона.
            Подорожуючи з Мамоновим Європою, художник пише картини – «Іспанія», «Ворожка», «Венеція».
            Талант Врубеля-декоратора проявляється в його величезному панно Принцеса Греза, замовленому для Нижегородського ярмарку (1896р.).
            Потім у родині народжується довгоочікуваний син Сава.
            У 1901 році в художника виявили ознаки душевного розладу, погіршився зір. Сильним ударом для митця стала смерть єдиного сина від звичайнісінької застуди.
            Помер Врубель в Петербурзі 14 квітня 1910 року, похоронений на цвинтарі Новодівогого монастиря.  

            Працівники  читального залу Уманської центральної бібліотеки підготували книжкову виставку «Картини повні загадковості і таємничої сили», адже у наших фондах є чимало цікавих книг про життя і творчість художника, а також ілюстрації картин.

Немає коментарів:

Дописати коментар