Черкаська обл. м. Умань вул. Незалежності 1 тел. 04744 5-27-49 E-mail: centrallibrary19@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022528305437

понеділок, 22 лютого 2016 р.

Євромайдан: точка відліку





                                                                                                                                                                                                                                                                                         20 лютого – день великої скорботи. Два роки тому, на Майдані, під час Революції Гідності, снайперські кулі позбавили життя понад сотню, українських патріотів.
Піком протистояння на Майдані стали три дні – з 18 по 20 лютого 2014 року.
19 лютого 2016 року з нагоди вшанування подвигу учасників Революції гідності і увічнення пам’яті героїв Небесної Сотні в Уманській центральній бібліотеці для дорослих проведений вечір-реквієм. На захід були запрошені юні літератори, працівники бібліотек. Організаторами стали – працівники центральної бібліотеки для дорослих та члени літературного об’єднання «ЛІТО».
Шиян Людмила Михайлівна, завідуюча центральної бібліотеки, розпочала захід такими словами:
Горить свіча і пам’яті сльоза,
Додолу з неї краплями стікає,
Земля ридає, плачуть небеса,
Героїв Україна пам’ятає…
Героїчна сотня, зробивши перший крок, журавлиним ключем полинула у вирій вічності, ставши нашими Ангелами-Охоронцями на небі. Це страшний біль, який не минає… Винних досі ніхто не назвав і не покарав. Україна схиляє голову перед пам’яттю Героїв Небесної Сотні і продовжує приймати у своє лоно нових і нових героїв, що гинуть на Сході країни щодня. Щоб пригадати події 2014 року був продемонстрований відеоролик, підготовлений працівниками бібліотеки: перед очима постали страшні сторінки Майдану, прозвучала музика у виконанні Піккардійської Терції «Пливе кача», яка стала символом Революції гідності. Біля книжкової виставки «Пам’яті Героїв Небесної Сотні», запалили свічку пам’яті і вшанували полеглих майданівців хвилиною мовчання.
Продовжила вечір Ніна Степанівна Михайлова, талановита письменниця, голова літоб’єднання «ЛІТО». У її віршах бриніли нотки розпачу, великого горя і сліз. Події не залишили байдужими нікого.  Літератори долучились до боротьби чим Бог послав – словом. Видано ряд книг наших земляків, присвячених цим подіям: книги групи авторів -  «Нескорені», «Постріли слів», альманах «Апостроф», книги В. Гладкої «Революція гідності», А. Карасевича, О. Чепкої «Божий хрест», Н. Михайлової «Вічність рідного слова.
Окрилені творчістю письменники читали свої вірші, у яких відобразилось і горе матері, що хоронить свого сина, і біль дружини та малих дітей, і патріотичні почуття вірних Батьківщині чоловіків, і лицемірство корумпованих олігархів, і страждання та розчарування українців. Особливо запам’лась присутнім творчість Михайлової Н. С., Лісової Л. В., Мащенко О. А., Мороз О. К., Сівко Г. У., Ситник Г., Мінової І. О.,          Сироти О.В.  та інших.
Не залишилась осторонь і молодь нашого міста, учениці гуманітарно-педагогічного коледжу та загальноосвітньої школи № 3 долучились до заходу продекламувавши вірші, присвячені Героям Небесної Сотні.

Тож подвигу, завдяки якому народилася вже якісно нова незалежна нація, низький уклін і слава. Вони увічнені в сотнях поетичних рядків, в назвах вулиць, в меморіальних дошках та пам’ятниках. Ми мусимо зробити все, щоб таке більше ніколи не повторилось, щоб герої не відправлялись на небеса передчасно, а жили мирно і щасливо.


 



















 

Немає коментарів:

Дописати коментар