Черкаська обл. м. Умань вул. Незалежності 1 тел. 04744 5-27-49 E-mail: centrallibrary19@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022528305437

четвер, 7 травня 2015 р.

70-річчя Перемоги над нацизмом в рамках акції "Українська молодь читає"

Тихі зорі вічної пам'яті

Давним-давно

 Одкорчилась війна,

 Лишила обеліски та кургани...

 Під кулями ворожими сповна 

За тишу заплатили ветерани.

В атаку йшли не ради нагород, 

Скалічені страждали в медсанбатах... 

За право жить завдячує народ 

Полеглим і посивілим солдатам...





   6 травня у читальному залі   Уманської центральної бібліотеки  для  дорослих в рамках акції "Українська молодь читає" пройшла зустріч з ветеранами, приурочена 70-річчю  Перемоги над окупантами. 


   Це свято всіх – хто пройшов вогненними дорогами війни, хто бачив лихо, холод і голод, хто поліг у горнилі боїв і пішов у безсмертя, хто вижив у цьому смертоносному круговороті і живе зараз серед нас, у нашому улюбленому місті.


   На  українській землі війна тривала 1225 днів і ночей. Залишила вона страшні сліди: було перетворено в руїну 714 міст, 28 тисяч сіл, уявіть скільки горя і страждань за цими цифрами. Україна заплатила за Перемогу найбільшу ціну, загальні демографічні втрати України - включно з убитими, жертвами концтаборів, депортованими, евакуйованими й тими, що рушили у вигнання разом із відступаючими нацистами, - становлять не менше 14 млн. чоловік. Про те, як проходила окупація і звільнення Уманщини розповіла науковий працівник Уманського краєзнавчого музею Шуйська Людмила Дмитрівна. Було презентовано декілька книг (зокрема, "Забуттю не підлягає") присвячених подіям Другої світової війни.    Почесними гостями були ветерани Другої світової війни:


- Кимлач Віктор Сергійович гвардії полковник, учасник бойових дій Корсунь-Шевченківської операції другого Українського фронту;

- Шекстело Катерина Харитонівна гвардії підполковник медичної служби, учасниця підпільно-партизанської боротьби з фашистськими загарбниками.

Попри поважний вік, ветерани добре пам'ятають всі жахіття тих часів.





























Студенти Уманського професійного ліцею та учні ЗОШ
 № 3 з великим інтересом слухали розповіді очевидців війни.Учениці 8-го класу загальноосвітньої школи № 3 прочитали декілька поезій для ветеранів.


Скотилася сльоза у ветерана
І в серці заболіла давня рана
Згадались друзі, що травою вкриті…
Стає все менше їх на білім світі

Начищені всі ордена й медалі –
Це звідти їхні радощі, печалі,
Це та епоха, ті болючі рани…
Уклін вам, сивочолі ветерани.








   Бібліотекарі підготували відеоролики з піснями тих часів, присвячені ветеранам. Запалили свічку, та вшанувати пам'ять загиблих героїв, які поклали свої життя заради світлого майбутнього. 


   Ми доземно вклоняємось нині Всім героям, звитяжцям війни. Це саме вони колись на полі битві були готові віддати свої життя, щоб нам жилося в мирі і на волі, тому ми щиро вітаємо всіх ветеранів зі святом!    Бажаємо Щоб ви були щасливі і здорові! Миру і ясного неба, добра і благополуччя Вам і Вашим рідним.




Пливуть літа, як дим у безвість хмуру, 
І двічі жить на світі не дано. 
Дивіться ж, люди, не споганьте здуру 
Обпалене війною знамено.
Живіть собі без кривди, без тривоги, 
Свободою втішайтесь, як орли. 
Та честь дідів не затопчіть під ноги, 
Щоб ваші діти вас не прокляли.  
О пам'яте, всесильна, всемогутня, 
Не дай забути тих, кого нема, 
Не доведи, о Матінко Пречиста, 
Щоб в наші душі вкралася зима. 









Немає коментарів:

Дописати коментар