Черкаська обл. м. Умань вул. Незалежності 1 тел. 04744 5-27-49 E-mail: centrallibrary19@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022528305437

четвер, 4 квітня 2024 р.

 

ІСТОРИЧНИЙ ДЕНЬ У БІБЛІОТЕЦІ

З ІГОРЕМ КРИВОШЕЄЮ

      У нашій бібліотеці (вул. Шевченка, 17) відбулася лекція-презентація «Відсутня присутність: втрачені історико-культурні пам’ятки Умані».  Професор кафедри всесвітньої історії та методик навчання УДПУ Ігор  Іванович  Кривошея розповів учням Уманського ПАЛ (викладач  - Т. Старовойтова ), учням 8-х класів Уманської гімназії №11 (вчителі - О.Анциферова, Ю. Загороднюк, бібліотекар – А.Яковенко) та іншим поціновувачам історичного краєзнавства про зниклі пам’ятки архітектури в нашому місті. Сьогодні була перша лекція, а на початку травня буде продовження теми.

      Присутні, затамувавши подих, слухали про старовинні костели, замки, фортеці, мури та вали, собори та торгові ряди, що вже не існують, але так притягують своєю таємничістю та історією.

     Лектор розповів про Уманську фортецю (замок), що була розташована на скелі та була укріплена для визвольних змагань, мала мури, рови, гармати, брами та церкви.

     Розповідаючи про палац графа Потоцького, Ігор Іванович показував документи тих часів, малюнки, печатки,герби, карти та креслення.

     Серед втрачених святинь і церква успіння Богородиці, де була похована Софія Потоцька, і торгові ряди (новий базар) на сучасній площі Соборності, і будинок Фішмана…

     Були і цікаві запитання від присутніх, на які лектор професійно та вичерпно давав відповідь.

     Ми дуже вдячні Ігорю Івановичу за історичну мандрівку в минуле нашого міста та із нетерпінням будемо чекати на продовження такої змістовної та важливої теми по краєзнавству.






Немає коментарів:

Дописати коментар