Черкаська обл. м. Умань вул. Незалежності 1 тел. 04744 5-27-49 E-mail: centrallibrary19@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022528305437

неділю, 28 січня 2024 р.

Подвиг юних і відважних

 На Аскольдовій Могилі

Поховали їх —

Тридцять мучнів українців,

Славних, молодих...

На Аскольдовій Могилі

Український цвіт!

Павло Тичина
«Пам'яті тридцяти»
💔
Бій під Крутами – одна з трагічних і водночас легендарних сторінок в українській історії, що нагадує про боротьбу за незалежність України. Тоді, 106 років тому, курсанти, студенти, юнаки й добровольці зупинили на кілька днів наступ більшовиків на Київ.
⚔
29 січня 1918 року на залізничній станції біля села Крути київські студенти вступили в нерівний бій з 6-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова, який напав на Українську Народну Республіку. Юні захисники України відступили, втративши більше 200 осіб.
🇺🇦
У Крутах вирішувалася доля молодої української держави. Кілька сотень відважних юнаків та чоловіків зробили свій вибір – виступили проти російської військової агресії, стали на захист України. Вони були різного походження: діти селян, робітників, священників; військові, студенти, гімназисти. Хтось мав бойовий вишкіл, а хтось уперше взяв до рук зброю. Але всі вони розуміли головне – Україна потребує їхнього чину.
💙💛
Цей приклад самопожертви молоді багато в чому нагадує подвиг наших військових зараз. Сьогодні українські захисники, як і вояки-крутянці, відстоюють незалежність і соборність України у змаганнях із підступним російським ворогом.
📝
На абонементі бібліотеки для дорослих представлена виставка «Подвиг юних і відважних», приурочена вшануванню пам’яті Героїв Крут. Завітати і ознайомитися з нею за адресою:
📌
вул.Шевченка, 17.







Немає коментарів:

Дописати коментар