Черкаська обл. м. Умань вул. Незалежності 1 тел. 04744 5-27-49 E-mail: centrallibrary19@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022528305437

вівторок, 22 вересня 2015 р.

Друга світова завершена. Ціна Перемоги.

2 вересня 2015 року світова спільнота відзначила 70-річчя закінчення Другої світової війни. Також у другу неділю вересня у світі традиційно відзначається Міжнародний день памяті жертв фашизму. З огляду на сучасну воєнно-політичну ситуацію в Україні, з метою утвердження в суспільній свідомості ідеалів миру та згідно звернення Президента України П. Порошенка до співвітчизників та народів світу про подвиг наших дідів у роки Другої світової війни, працівниками Уманської центральної бібліотеки було проведено інформаційно-пропагандистську роботу серед учнівської молоді міста. Не маємо права забувати полеглих в боях солдатів та мирних людей різних національностей, які загинули під бомбами, від хвороб, голоду, холоду у концтаборах. Ідеологія нацизму принесла руйнування як тим хто її вигодував, так і тим, хто їй протистояв.
         На українських теренах відбулася майже  половина всіх стратегічних оборонних і наступальних операцій Другої світової війни. Саме в Україні було розгромлено більше половини  нацистських військ. Наша держава входить до числа країн, найбільш постраждалих в роки Другої світової війни, за різними оцінками вона коштувала Україні від 8 до 10 мільйонів життів.
         Близько 2,5 млн. наших співвітчизників за бойові та трудові подвиги були відзначені орденами і медалями. За виняткову мужність 2 тисячі з них удостоєні звання Героя Радянського Союзу. Тричі Героєм став прославлений Іван Кожедуб, двічі Героями – ще 32 українці. Першим прапор Перемоги над Рейхстагом встановив наш земляк Олексій Берест. Багато вихідців з України займали чільні місця у командуванні Червоної армії.
         Історія розпорядилась так, що акт капітуляції Японії, 2 вересня 1945 року від імені СРСР підписав 40-річний генерал із села Косинівки, що на Уманщині, Кузьма Дерев’янко.
         Українці воювали по всьому світу, їхній слід залишився на полях головних та інших фронтах Другої світової війни.
         Визнанням вагомого внеску нашого народу у перемогу над нацизмом та його великої жертовності були надані Україні права стати країною-засновницею ООН.
         Питання війни і миру сьогодні знову перебувають на першому місці міжнародного та європейського порядку денного. Російська Федерація нехтуючи міжнародним правом, анексувала Крим та розпалила збройний конфлікт на Донбасі. Багато уманчан вже стали жертвами цієї неоголошеної війни. Ця агресія становить загрозу не лише для України, а й для всього цивілізованого світу.
         Працівники відділу обслуговування влаштували зустрічі в освітніх закладах міста, в ході яких учні були не лише пасивними слухачами, але й активно висловлювали свою думку, особливо з приводу сучасних подій. Деякі з них підготували власні вірші на тему війни. Врешті, дійшли висновку, що війна – це найбільше лихо, незалежно від того, визвольна вона чи загарбницька, бо страждають прості люди, плачуть матері і вдови, зростають сиротами діти.




















З нагоди цих подій у відділі обслуговування Центральної бібліотеки була організована книжкова виставка-експозиція «Велич подвигу народу, що єднає покоління».



Немає коментарів:

Дописати коментар