Черкаська обл. м. Умань вул. Незалежності 1 тел. 04744 5-27-49 E-mail: centrallibrary19@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022528305437

понеділок, 2 червня 2014 р.

І квітам усміхаються діти

                                                                     «Життя дитини повноцінне тільки тоді,коли вона живе у світі казок, музики, фантазії, творчості, у зв’язку з природою.
Без цього вона – засушена квітка»                     
                                               В. Сухомлинський 

1 червня в усьому світі відзначається Міжнародний день захисту дітей. 


Його започаткувала в 1949 році Міжнародна демократична федерація жінок, що заприсяглася «боротися за міцний мир як єдину гарантію щастя дітей»


 В 1959 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Декларацію прав дитини.


 День захисту дітей вже багато років відзначається на всій планеті. В цей день особливо гостро піднімається питання дитинства, а отже майбутнього у всесвітньому масштабі, адже і сьогодні, у 3-му тисячолітті, сотні, тисячі дітей не мають можливості нормально жити і розвиватися, вчитися і лікуватися. Тому різні громадські організації багатьох держав, втому числі дитячі опираються на конвенцію ООН про права дитини, борються за щасливе, достойне життя будь-якої дитини у всіх куточках Землі.    


В Україні День захисту дітей встановлено відповідно до Указу Президента України від 30 травня 1998 року № 568/98 і відзначається щорічно, також 1 червня.


Сьогодні перед Україною постають нові випробування у сфері захисту прав дітей у зв'язку з ескалацією насильства підтримуваного Росією та бойових дій на території Донецької і Луганської областей.


Зокрема, за даними колишнього уповноваженого президента з прав дитини Юрія Павленка, внаслідок бойових дій на сході й окупації Криму були порушені права майже мільйона дітей, зокрема, право на освіту і охорону здоров'я. У районах активності терористів життя дітей зазнає безпосередньої загрози.


Тож які б труднощі зараз ми не переживали, забувати про дитячі потреби – не маємо права. Наш святий обов’язок – забезпечити малечі безтурботне щасливе дитинство, мирне небо над головою, усі умови для розвитку. Будьмо гідним прикладом для наслідування нашим дітям.



Міжнародний день захисту дітей  – це не тільки одне з найбільш радісних свят для дітвори, але й нагадування дорослим про те, що діти потребують їх постійної турботи і захисту, що дорослі несуть відповідальність за них.



 В нашій бібліотеці  для  читачів були

підготовлені книжкові виставки "Сім'я під зорями любові"  та "На берегу дитинства", де був озвучений огляд літератури "Дитинство в Україні: права, гарантії, захист".





Немає коментарів:

Дописати коментар