Черкаська обл. м. Умань вул. Незалежності 1 тел. 04744 5-27-49 E-mail: centrallibrary19@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022528305437

неділю, 28 січня 2024 р.

Понад Бабиним Яром летять журавлі

     27 січня Україна разом з іншими країнами вшановує пам’ять жертв нацистського терору років Другої світової війни.

     День пам’яті жертв Голокосту – нагадування про всесвітню трагедію, масові вбивства людей. Прийдешні покоління зобов’язані пам’ятати про ці страшні уроки історії, щоб вони ніколи більше не повторилися.

     Хроніка Голокосту – це біль і жах українського народу.

     Голокост – трагедія, злочин проти людства, який тривалий час був закритим. Трагедія українських євреїв була не просто частиною Катастрофи у роки світової війни. Вона стала тією сходинкою, переступивши яку нацисти вирішили остаточно знищити всіх євреїв Європи.

     В Україні єврейський геноцид носив особливо жорстоку форму.

     Загальна кількість загиблих українських євреїв можна оцінити приблизно в 2 млн. чол. У цілому Україна втратила близько 70% довоєнного єврейського населення.

     Символом Голокосту в Україні став розстріл близько ста тисяч людей, більшість із яких були євреями, у Бабиному Яру (м. Київ). Саме він став відправною точкою в історії Голокосту.

     Про ці жахливі події ви можете дізнатися, переглянувши репортаж пам’яті «Понад Бабиним Яром летять журавлі», створений працівниками нашої бібліотеки.

     Історія Бабиного Яру в минулому сторіччі страшна і повчальна. Десятки тисяч жертв – це реальна ціна за людську безвідповідальність і маніакальне бажання панувати над світом.          Водночас, це повчальний урок для нинішнього покоління, яке має знати усю правду про Голокост.

     Свої "Бабині Яри" є практично в кожній з окупованих нацистами областей України. За такою ж схемою проходило знищення євреїв у більших і малих містах і містечках. Ось деякі з місць з найбільшою кількістю вбивств євреїв на Україні: Київ: Бабин Яр, жертв - близько 100 тисяч чоловік; Сирецький концтабір, жертв - близько 25 тисяч, Богданівка (Доманівський район) – кількість жертв, страчених у Доманівськім районі, перевищує 115 тисяч чоловік, з них близько 55 тисяч – безпосередньо у Богданівці.

     Нацизм убив мільйони невинних, але нацизму не вдалося убити правду, добро й справедливість.

     Хай навічно збережеться пам’ять про страждання і катування мільйонів вбитих дітей, жінок, старих. Хай світла пам’ять замучених буде грізною пересторогою добра, хай попіл спалених стукає в серця живих та закликає до братерства людей і народів.

Немає коментарів:

Дописати коментар