Черкаська обл. м. Умань вул. Незалежності 1 тел. 04744 5-27-49 E-mail: centrallibrary19@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022528305437

субота, 25 листопада 2023 р.

 

Пам’ятаємо. Єднаємося. Переможемо!

      В читальному залі нашої бібліотеки експонується виставка-пам'ять «Геноцид Української нації» до 90-тих роковин Голодомору — геноциду українського народу, вчиненого радянською владою у 1932–33 роках.

     Щороку в Україні у четверту суботу листопада на вшанування тих, хто помер з голоду, запалюють свічки. Цього року 25 листопада о 16-й годині Україна схилить голови у загальнонаціональній хвилині мовчання.

     Цей вогник символізуватиме нашу скорботу і пам’ять про мільйони загублених життів наших співвітчизників, нашу віру у майбутнє.

     Метою злочину було знищення українського народу як національної групи. Комуністичний тоталітарний режим через насильницьке вилучення продовольства, блокаду сіл і цілих районів, заборону виїзду за межі охопленої голодом України, згортання сільської торгівлі, репресій проти незгодних створив для українців умови, не сумісні із життям. Тобто розрахунок був на фізичне знищення нашої нації.

     Під час Голодомору померло 3,5–4 мільйони людей, більшість із них — українці.

    Через 90 років після Голодомору-геноциду росіяни знову застосовують проти українців методи геноциду, щоб знищити нашу ідентичність, культуру, мову – знищити українську націю як таку. Для цього окупанти масово вбивають і депортують українців, руйнують міста.

     В умовах нинішньої російської агресії наша пам’ять про Голодомор 1932–1933 років є чинником суспільної мобілізації українців і світової спільноти для протидії агресору. Станом на листопад 2023 року 32 держави світу визнали Голодомор актом геноциду українського народу. Більше половини зробили це після початку повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року. Досі не визнала актом геноциду Голодомор держава, яка називає себе спадкоємицею СРСР, — Росія.

     Російський режим штучно обмежує доступ мільйонів людей до українського збіжжя та загострює продовольчу ситуацію у світі.

     Вшанування пам’яті жертв Голодомору проходить під гаслом

«Пам’ятаємо. Єднаємося. Переможемо!».

     Сучасна трагедія українського народу наочно демонструє, що ніколи не можна пробачати та забувати злочини проти людства. Геноцид має бути засуджений усім світом, а невинні жертви — вшановані.








Немає коментарів:

Дописати коментар