Черкаська обл. м. Умань вул. Незалежності 1 тел. 04744 5-27-49 E-mail: centrallibrary19@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022528305437

пʼятниця, 26 травня 2023 р.

Коліївщина – героїчна і трагічна дата

     У весняні дні 1768 року (255 років тому), розпочалося останнє в історії України велике козацьке повстання, що отримало назву “Коліївщина”.

     Колії́вщина — селянсько-козацьке повстання на Правобережній Україні у 1768 році проти кріпосницького, релігійного та національного гніту шляхетської Польщі.

     Очолив це повстання виходець із запорозької бідноти Максим Залізняк, а його найближчим сподвижником став Іван Ґонта.

      Повстання було придушене російськими військами (спільно з поляками), а гайдамацькі ватажки — страчені або заслані на Далекий Схід.

Воно надовго збереглося у народній пам’яті й відіграло велику роль у формуванні визвольних традицій українського народу.

     Наше місто також пов’язане з цією історичною подією.

Взяття Умані (в польських джерелах — Уманська різанина) — кульмінаційний момент гайдамацького повстання 1768 року. Супроводжувалась масовим вбивством, за різними оцінками від 2 до 20 тисяч мешканців міста Умань та біженців з його передмість (зокрема євреїв, поляків та уніатів).

     В нашій бібліотеці (вул. Шевченка, 17) для всіх бажаючих ознайомитись детальніше по цій темі, організовано перегляд літератури «Коліївщина – героїчна і трагічна дата», та проведено бібліографічний огляд літератури з метою патріотичного виховання для неповнолітнього разом із провідним інспектором Уманського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Черкаській області Оленою Корж.

Немає коментарів:

Дописати коментар