Черкаська обл. м. Умань вул. Незалежності 1 тел. 04744 5-27-49 E-mail: centrallibrary19@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022528305437

неділю, 21 травня 2023 р.

 

У жорнах репресій

     Щороку у третю неділю травня в Україні вшановують пам’ять жертв політичних репресій. Вже другий рік вшанування проводитиметься в час відкритого військового вторгнення Російської Федерації в нашу країну, яке наочно показало, що путінська Росія потворно наслідує усі ганебні методи політичних репресій часів комуністичного тоталітарного режиму, фактично вчиняючи геноцид Українського народу в XXI столітті на українських землях.

     День пам’яті жертв політичних репресій відзначається згідно з Указом Президента з 2007 року.

     Кількість жертв політичних репресій в Україні досі неможливо підрахувати. Десятки тисяч людей було розстріляно, сотні тисяч пройшли в’язниці, заслання, табори, примусово проходили психіатричне лікування.

     Через терор і репресії пройшли усі верстви українського населення: від наукової та творчої інтелігенції до селян.

     По всій Україні розкидані місця масових поховань людей, позбавлених свободи, гідності, майна, замордованих та безвинно страчених: П’ятихатки у Харкові, Рутченкове поле у Донецьку, Дем’янів лаз на Прикарпатті, Суча балка на Луганщині, урочище Триби на Полтавщині, Халявин біля Чернігова. Такі ж братські могили є й у Вінниці, Умані, Житомирі, Бердичеві, Львові, Запоріжжі, Одесі та багатьох інших містах.

     В центральній бібліотеці для дорослих експонується виставка літератури «У жорнах репресій» , щоб нагадати нашим користувачам про злочини радянського тоталітарного режиму. Жива пам’ять дає наснагу боротися, щоб радянський режим був засуджений усім світом на рівні з нацизмом. Боротися за світ без тоталітаризму.

     Ціною надзусиль і багатьох життів зараз Україна бореться не тільки за те, щоб звільнити свою землю від російських окупантів та відновити свій суверенітет. Вона бореться за те, щоб сталінські методи Великого терору не були інструментом політики у XXI столітті.







Немає коментарів:

Дописати коментар