Черкаська обл. м. Умань вул. Незалежності 1 тел. 04744 5-27-49 E-mail: centrallibrary19@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022528305437

четвер, 3 листопада 2016 р.

                                Дослідник людських душ 

                                  (до 135 - річчя з Дня народження С. Цвейга.)                    



     Цвейг народився у Відні, в родині багатого єврейського підприємця, власника текстильної мануфактури. У книзі спогадів "Учорашній світ" Цвейг підкреслював, що на початку його життя все було так само, як у багатьох інших інтелігентів на рубежі століть.     Закінчивши Віденський університет, Цвейг вирушає до Лондона(1905), Парижа, подорожує Італією та Іспанією (1912), відвідує Індію, Індокитай,США, Кубу, Панаму(1912).      Останні роки Першоі  світової війни Цвейг мешкав у Швейцарії (1917-1918). а після війни оселився поблизу Зальцбурга. Подорожуючи, Цвейг з рідкісним завзяттям і наполегливістю задовольняв свою допитливість. Відчуття власної обдарованості спонукає його до написання віршів, а солідний матеріальний стан батьків дозволяє без труднощів видати першу книгу. Так з"явились на світ "Срібні струни"(1901), видані на власні кошти автора.       Письменник ризикнув послати перший збірник віршів своєму кумиру- великому австрійському поетові  Райнеру Марії Рільке.Той надіслав у відповідь свою книжку. Так зав"язалася дружба, яка тривала до самої смерті.       Цвейг товаришував з такими відомими особистостями, як Е. Верхарн, Р. Ролан, Ф. Марезель, О. Роден, Т. Манн, З.Фрейд, Дж. Джоцс, Г. Гессе, Г. Веллс, П. Валері. Коли наприкінці 20-х років стало виходити зібрання творів Цвейга, він, за його власним визнанням, був щасливий. Передмову до цього 12-томного видання написав М.Горький : " Стефан Цвейг - рідкісне і щасливе з"єднання таланту глибокого мислителя з талантом першокласного художника". 


                  

Горький особливо високо оцінив новелістичну майстерність Цвейга, його дивовижне вміння відверто  і разом з тим максимально тактовно розповісти про найтінтимніші переживання людини.
   



      Новели Цвейга "Амок"(1922), "Сум'ятиця почуттів"(1927), "Шахова новела"(1941) - зробили ім'я автора популярним на весь світ. Новели вражають драматизмом, захоплюють незвичайними сюжетами і змушують міркувати над змінністю людських доль. Письменник не втомлюється переконувати в тому, наскільки беззахисне людське серце, на які подвиги, а часом злочини, штовхає людська пристрасть.
    Життя Цвейга в кінці 30-х років було між серпом і молотом  з одного боку і свастикою - з іншого. Добре знаний старий світ зник, а в жахливому новому світі він усюди почував себе чужим. Його останні роки - роки вимушених мандрів. Цвейг пішов із життя разом з дружиною, прийнявши велику дозу снодійного. Так сталося, що він опинився на чужині серед чужинців. Але це не просто результат відчаю - великий письменник пішов з цього світу, категорично його не сприймаючи.


                          


                                               





Біля виставки проведено бесіду про творчість письменника.




Немає коментарів:

Дописати коментар