Черкаська обл. м. Умань вул. Незалежності 1 тел. 04744 5-27-49 E-mail: centrallibrary19@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022528305437

понеділок, 25 квітня 2016 р.

Маленьке яйце ховає в собі велике мистецтво!

О писанко! Ти символ України!
Любові й миру вірна берегиня!
Ти – воскресіння весняний цілунок!
Ти – мамин великодній подарунок.
Несеш ти людям радість веселкову,
Всміхаєшся крізь хмари Бога словом,
Й коли тобою хата наша сяє,
В душі у нас світанок розцвітає.
Навесні, коли все оживає і зеленіє оновлена земля, приходять до нас Великодні свята! У кожній гос­поді на столах красу­вати­муться духмяні паски, а поруч із ними прикрашатимуть ве­ликодній стіл крашанки, пи­санки. Вони зачаровують люд­ське око розмаїтістю, наси­ченістю та відтінками кольорів, дивними візерунками, що не­суть у собі певний сакральний зміст. Вони є незмінним атри­бутом християнських обрядів, хоча  символічного та релігійно-обрядового  значення  яйце на­було ще задовго до хрис­тиян­ства. У багатьох народів збе­реглися перекази, в яких яйце виступає джерелом життя, світла і тепла, навіть зародком усього Всесвіту.
Писанка - прадавній символ України, у якому закладений генетичний код народу. Ви­сока духовність, небуденний талант, природний розум на­шого народу, можливо, най­більше розкрилися в писан­карстві, недаремно українські переселенці поставили па­м’ят­ник писанці аж у Канаді.
За технікою виконання пи­санки поділяють на «кра­шан­ки» – яйця пофарбовані у різні кольори природними барвни­ками; «крапанки» – яйця, на які воском наносять крапочки і занурюють у барвник, а потім віск знімають гарячою водою; «шкрябанки» – це коли яйця фарбують, а потім голкою виш­крябують візерунок; «писан­ки» – яйця розмальовані спе­ціальним інструментом – пи­сачком, за допомогою якого на­носять орнамент, а потім яйце фарбують. Віск знімають за до­помогою гарячої води; «мальованки» – розмальовані пензлем.
Останнім часом в різних містах України стало доброю традицією проводити Всеукраїнські фестивалі писанки. У нашому місті Умань 23 квітня теж пройшов Фестиваль декоративно-ужиткового мистецтва та великодній ярмарок "Уманська писанка". У святі взяли участь працівники навчальних закладів міста, бібліотек, підприємств та організацій. Народні майстри та умільці мали можливість показати свої роботи, а поціновувачі декоративно-прикладного мистецтва – прийняти участь у майстер-класах, придбати деякі вироби, зрештою просто відпочити і отримати неабияке естетичне задоволення. Працівники Уманської централізованої системи бібліотек не залишились осторонь такого дійства. Великодні кошики, вироби майстринь-бібліотекарів були яскраві і оригінальні, вражали своїм колоритом та різноманітністю. Це забезпечило популярність виставки та великий інтерес, особливо серед юних уманчан. Свято пройшло весело, цікаво і час минув непомітно. Сподіваємось такі заходи стануть гарною традицією нашого міста.






Немає коментарів:

Дописати коментар