Черкаська обл. м. Умань вул. Незалежності 1 тел. 04744 5-27-49 E-mail: centrallibrary19@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022528305437

середу, 10 лютого 2016 р.

Талант могутній, невмирущий...

(145 років від дня народження Леся Мартовича)
        12 лютого 1871 року народився Лесь Мартович (Олекса Семенович Мартович) – талановитий український письменник – сатирик і гуморист демократичного напрямку. Він жив і творив в кінці ХІХ – на початку ХХ ст. в Західній Україні, яка тоді була в складі цісарської Австро-Угорщини.  
Лесь Мартович, як і його сучасники  -  Михайло Павлик, Стефан Ковалів, Осип Маковей, Ольга Кобилянська, Василь Стефаник та інші – належав до тієї західноукраїнської прогресивної інтелігенції, яка вийшла з трудових мас і групувалася навколо талановитого письменника і видатного критика Івана Франка.
        Закінчив юридичний факультет Чернігівського університету. Займався громадськими справами: працював у нелегальному гуртку, члени якого проводили серед селян культурно-освітню роботу; збирав і вивчав фольклорні матеріали; видавав свою літографовану газету «Збірка»; засновував по селах читальні тощо. У той же час він був редактором львівської газети «Хлібороб» (1893), одержуючи мізерну платню — 30 гульденів, а в 1897—1898 роках став редактором «Громадського голосу», який до того редагував Іван Франко.
        Лесь Мартович створив цілу галерею сатиричних образів панів, лихварів та інших персонажів. Показав їх зажерливість, лицемірство і нікчемність, мужньо викривав гнобительський державний лад, австрійську «свинську» конституцію, буржуазні криваві вибори, показне «народолюбство». В умовах загострення відносин між різними прошарками населення на Галичині, соціальна сатира Мартовича відігравала дуже впливову роль.  Виразна риса його художньої манери — поєднання трагічного з комічним, гумор, який часом переходить у гостру сатиру. Особливо вдалися Мартовичу образи селян у повісті «Забобон».
        За своє коротке життя Мартович створив чимало цінних творів, якими засвідчив свою глибоку любов до простого люду. Його повісті і оповідання користуються значним попитом і сьогодні.

        До Дня народження Леся Мартовича працівники Уманської центральної бібліотеки для дорослих підготували книжкову поличку з його творами, провели бібліографічний огляд  літератури читачам своєї бібліотеки, ознайомили їх з творчістю українського письменника.

Немає коментарів:

Дописати коментар