Черкаська обл. м. Умань вул. Незалежності 1 тел. 04744 5-27-49 E-mail: centrallibrary19@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022528305437

середу, 11 листопада 2015 р.

9 листопада - День української писемності та мови

Слово наше рідне, слово українське

Мова - втілення думки, духовне багатство народу, його історична пам'ять. Українська мова, за офіційними даними французьких лінгвістів, є однією з найдавніших слов'янських мов і однією з найкращих у світі. Враховуючи таку вагомість, Японія запровадила її для вивчення в Токійському університеті. У листопаді 1997 року був виданий указ Президента України "Про день української писемності та мови", який відзначається щорічно 9 листопада в день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця. Як відомо, саме з нього починається писемна українська мова ще в ХІ -поч. ХІІ ст.
Важливий вклад у розвиток української писемності зробили брати Кирило  і Мефодій - просвітителі та проповідники християнства. Вони об'єднали примітивні старовинні писемні знаки слов'ян абеткою, що складалася із пристосованих грецьких літер та глаголиці, а також новостворених літер. Назвали її ім'ям творця - кирилицею. В нашому алфавіті є буква ї, якої немає більше в жодному алфавіті світу. Це символ неповторності і унікальності нашої мови. 
Завдяки канадському бізнесмену і меценату українського походження Петру Яцику, українська мова звучить на всіх континентах. Він вперше виступив з пропозицією проведення в Україні мовного конкурсу серед молоді. Завдяки таким як Петро Яцик, Іван Котляревський, Тарас Шевченко, Іван Франко та інших, українська мова сформувалась як літературна і займає почесне місце серед європейських мов. Працівники читального залу підготували книжкову виставку "Слово наше рідне, слово українське", де кожен відвідувач мав змогу ознайомитись із цими та багатьма іншими цікавими фактами щодо історії та розвитку української мови.


Немає коментарів:

Дописати коментар