Черкаська обл. м. Умань вул. Незалежності 1 тел. 04744 5-27-49 E-mail: centrallibrary19@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022528305437

понеділок, 6 жовтня 2014 р.

цікаве про книгу

Обираючи книгу


Мабуть, кожен із нас  памятає,   як наполегливо переконували батьки та вчителі читати книги. Як тяжко спочатку давались нам великі за обсягом літературні шедеври, зате , поринувши у захопливий сюжет ми легко долали сотні сторінок у грубенькій палітурі.  З дитинства ми знали, що читання книг допомагає розвивати наше мислення,  робить нас більш впевненими в собі. Коли в розмові ми демонструємо глибокі знання, вільно володіємо термінами, фактами, знаємо як себе вести з людьми різного віку і статусу, то співрозмовнику спілкування з такою людиною приносить не лише задоволення, а й користь. Тому в людей, які люблять читати багато друзів, і вони легко досягають успіху, стають лідерами.
Сучасним юнакам та дівчатам незрозуміло, для чого потрібно витрачати час на нудне перечитування книг, якщо можна подивитись фільм,цікаву програму, посидіти в соціальних мережах, зрештою, послухати книгу в аудіо форматі. Звичайно, інноваційні можливості – це лише плюс для нашого розвитку. Однак, на першому місці, безумовно, залишається книга. Нічого у світі не існує більш досконалого для набуття знань, покращення памяті, досконалого володіння мовою, передавання власних думок, розвитку мислення та уяви, пізнання.
Для прикладу, книгу можна порівняти з корисною їжею, а компютер чи телевізор із фаст-фудом.
Перед тим, як книга потрапить на полицю магазину чи в бібліотеку спеціалісти ретельно її перевіряють на точність, достовірність, грамотність, актуальність. Жодна книга не може побачити світ без рецензування.  Чи можемо ми те ж саме сказати про компютер? Хто перевіряє чи редагує те, що ви друкуєте, скажімо, у своєму статусі, соц. мережі , виставляєте на  сайті чи блозі? Критично переглянувши окремі статті, можна віднайти такі «перли», що голова піде обертом…
Книга є першоджерелом, адже виникла раніше за новітні інформаційні ресурси, то ж все в інтернеті взяте з книг. Тому люди, які читають книги завжди будуть мати перевагу над тими, хто дивиться телевізор.Крім того, книга – річ інтимна, таким як ви бачите того чи іншого персонажа, більше його не побачить ніхто,тільки ваша уява вимальовує ті чи інші образи, через призму власного внутрішнього, духовного сприйняття.Зрештою, для пізнання світу через книгу вам не потрібно жодних матеріальних затрат, адже українські бібліотеки обслуговують своїх читачів безкоштовно. Книгу можна читати у будь-якому місці, вона не потребує жодних додаткових умовностей, натомість нагороджує неабиякими здобутками.Читати чи ні, кожна людина вирішує сама, однак в найбільш розвинених країнах книга давно оцінена як найбільше благо, і займає почесне місце на пєдесталі. В таких країнах як Канада, Сполучені Штати Америки, країни Західної Європи читати модно та престижно.

Звичайно, не всі книги можуть бути однаково пізнавальні,  цікаві, вони, як і люди, бувають різні.  Знайти «свою»  книгу справа нелегка. Та варто шукати!  Якщо ви читаєте і розумієте, що книга не для вас, відкладіть її, візьміть іншу. Віднайшовши, літературу на свій смак ви отримаєте ні з чим незрівнянну насолоду. Найстрашніше, не читати книг, і думати, що нічого страшного не відбувається.  Рей Бредбері писав: «Є злочин більший ніж спалювати книги, наприклад, їх не читати». Тож вибір за вами.


Немає коментарів:

Дописати коментар