Черкаська обл. м. Умань вул. Незалежності 1 тел. 04744 5-27-49 E-mail: centrallibrary19@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022528305437

понеділок, 30 вересня 2013 р.

Магдебурзьке право і сучасність
24 квітня у читальному залі центральної бібліотеки для дорослих відбуласьконференція приурочена 350-літтю Магдебурзького права в Умані. Були запрошені  представники місцевої влади, викладачі та студентська молодь. Працівники читального залу підготували насичену, розширену виставку під назвою "Магдебурзьке право по-українському: від початків до сучасних реалій".
Наша незалежна держава, яка з сивої давнини приєдналася до статуту про середньовічне міське право, однією з перших на пострадянському просторі беззастережно підписала Європейську хартію місцевого самоврядування і просто не може жити і діяти всупереч демократії зазначила завідуюча центральною бібліотекою, Шиян Л.М. відкриваючи конференцію.
З історією становлення і розвитку системи  самоврядування в незалежній Україні познайомив присутніх викладач кафедри Всесвітньої історії і права УДПУ Олексій Миколайович Оленічук.
Місцеве самоврядування кожної країни всебічно відображає традиції народу, його ментальність, рівень розвитку суспільства та умови його існування. У травні 1995 року прийнято Закон України "Про державну владу і місцеве самоврядування в Україні". Ця система місцевого самоврядування була значною мірою сприйнята новою Конституцією, а згодом і Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні".
Перш ніж перейти до знайомства та обговорення проекту "Концепції реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні", ініційованої Президентом Вікторем Януковичем, згадаймо вислів відомого американського вченого - конституаліста Клінтона Росистора, що допоможе зрозуміти сутність місцевої демократії: "Немає щастя без свободи, свободи без самоврядування, самоврядування без конституційності, конституційності без моралі і жодного з цих великих благ - без сталості і ладу."
Найбільш повно цю тему висвітлив міський голова Юрій Іванович Бодров. Більшість громад є дотаційними, тобто не можуть самостійно ремонтувати дороги, утримувати школи, лікарні, будинки культури. Впродовж багатьох років йде мова про те, що місцеві органи повинні мати ті ініціативи, які б дозволяли її вирішувати справи на місцях. Нині це потреба часу. Існуюча система не відповідає потребам громадян.   Кожна громада сама має вирішувати що для неї є кращим і прийнятним для свого розвитку.
Передісторією становлення сучасного місцевого самоврядування є Магдебурзьке право. Про глибоке коріння європейськості України свідчить той факт, що саме в нашій столиці, у найбільш давній її частині - старому Подолі встанивлено єдиний на нашому континенті пам'ятник Магдебупзькому праву.

Про передумови і сутність Магдебурзького права розповіластудентка-магістрантка УДПУ, історичного факультету Юлія Олександрівна Ярцун.
Магдебурзьке право сформувалося в Магдебурзі(земля Саксонія) близько 1235 року в процесі розвитку комунального руху під впливом міст-комун Північної Італії, що входила до складу Рейху. У боротьбі проти герцогів і папи римського німецькі  кайзери шукали опори в містах, підтверджуючи їхню незалежність від феодалів і надаючи їм право на самоврядування.
Міщани, які жили на магдебурзькому праві, вважалися вільними, мали право власності у місті, платили податки у міську казну, виставляли ополчення. Місто могло мати власну казну, шинок, млин, лазню, проводити щотижневі торги та щосезонні ярмарки, кошти від яких потрапляли у міський бюджет.

Роль і значення Магдебурзького права, яке впродовж століть визначало статус європейських міст необминуло і Умані. Отримання Магдебурзького права підкреслювало його незалежність, досягнення високого економічного і соціального розвитку зрівняло наше місто з багатьма німецькими і польськими містами. Про роль Магдебурзького права на Уманщині познайомив присутніх науковий співробітник "Старої Умані" Сергій Андрійович Васільєв.
В обговоренні конференції  прийняв участь викладач агроколеджу Бесараб М.

Немає коментарів:

Дописати коментар