Черкаська обл. м. Умань вул. Незалежності 1 тел. 04744 5-27-49 E-mail: centrallibrary19@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022528305437

понеділок, 25 червня 2018 р.


Умань: в сучасному і минулому :
«Що я знаю про рідне місто
Умань - місто маленьке. Зрозуміло, тільки з географічної точки зору - так, принаймні, вважаємо ми, уманчани. Для тих, хто ніколи тут не бував або був недовго, Умань   асоціюється, насамперед, з її історичними місцями: дендрологічним парком «Софіївка» та історико-культурним центром «Могила цадика Нахмана». Значення цих місць в історії, політиці, економіці, та й у повсякденному житті міста і кожного його мешканця величезне. Про них говорять, пишуть книги, знімають фільми.
Але Умань - це не лише історичні пам'ятки. Умань стала рідною домівкою. Для багатьох поколінь людей різних національностей, в тому числі і євреїв. Колись в місті були цілі єврейські квартали - десятки затишних вулиць і вуличок. Про них майже ніхто не знає. Більшості уманчан, що живуть в сучасному місті, як правило, відомі лише їх назви, але вони нічого їм не говорять.
Умань  та її старовинна архітектура - захоплююча цікава книга, багато сторінок якої ще не прочитані. Писалася ця книга представниками різних народів і культур. Якщо врахувати, що на вигляд міста наклали відбиток смаки та інтереси сучасників, модні течії і пошуки нових ідей, то для історика і мистецтвознавця дослідження міської забудови - завдання не з простих.



Немає коментарів:

Дописати коментар